Film & Serier

The killing 

Av
den
23 juli 2017

Regnet faller ner över ett grått Seattle. Sarah Linden, polis, ska inom kort flytta härifrån tillsammans med sin son. De ska starta ett nytt liv i Los Angeles. Först har hon dock en sista arbetsdag att klara av – en dag som förändrar allt.

Tonåriga Rosie Larsen hittas död, mördad, drunknad i en bil tillhörande borgmästarkandidaten Darren Richmond. En rookie på mordroteln, Stephen Holder (Joel Kinnaman) ska ta hand om fallet. Men polischefen vill gärna att Linden inledningsvis hjälper honom. Det dröjer inte länge förrän Linden blir mer indragen i fallet än vad hon först hade planerat, och plötsligt verkar flytten till Los Angeles bli uppskjuten på obestämd framtid.

The Killing, som bygger på den danska serien Brottet, är spännande ifrån första stund. Stämningen är tät och bilderna riktigt snygga. Sarah Linden etablerar sig snabbt som en intressant och lite annorlunda mordutredare, flankerad av den snabbkäftade Holder. Mireille Enos gör med små medel Linden till en karaktär som känns levande trots att vi inledningsvis inte vet mycket om henne.

Säsong 1 består av 13 avsnitt, vilket känns lagom i sammanhanget. Jag uppskattar den kontinuerliga storyn, inget CSI-tjafs med ett nytt fall per vecka. Här är uppnystandet av mordet på Rosie Larsen huvudtemat. Linden och Holder tvingas samarbeta för att lösa gåtan, och deras relation till varandra är fundamental för att vi som tittare ska engagera oss. Kemin mellan Enos och Kinnaman känns naturlig, och avsnittet som nästan helt fokuserar på deras samspel (avsnitt 11) står ut som ett av säsongens starkaste.

Sarah Linden (Mireille Enos) and Stephen Holder (Joel Kinnaman) – The Killing _ Season 3 _ Gallery – Photo Credit: Frank Ockenfels 3/AMC

The Killing är skicklig på att lura och manipulera oss som tittare. Den spelar på våra fördomar, för oss bakom ljuset, och lyckas hålla intresset för vem som egentligen står bakom mordet uppe en hel säsong. Ja, mer än så till och med – det är svårt att låta bli att direkt sätta igång med säsong 2 när vi väl når slutet.

The Killing är en av de bästa och absolut mest spännande amerikanska kriminalserierna på senare år!

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 81
  • 749
  • 429 926
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök