Vardagsliv

Tänkvärt om läxor

Av
den
7 september 2012

Jösses vad jag blivit både utskälld och snäst åt då jag nämnt min åsikt angående barnens läxor på tex föräldramöten.

Det verkar inte finnas så många som har samma åsikter som jag och jag undrar varför…? Kan det vara så att många lever kvar “som det var förr”?
Man är så van att det alltid varit så och att det alltid ska vara så, så man tänker inte längre. Eller?

Vissa kanske ser det som en metod att hinna ikapp det man missat, andra som en arbetssätt. En del tycker det är självklart att läxor skall finnas och ofta utan att man kan förklara något rimligt skäl till dem. Sen finns det dom som vill ta bort läxor helt eftersom det inkräktar på barnets fritid, som man menar bör vara till för lek, vila, återhämtning och social interaktion.

När jag har jobbat min arbetsdag så vill INTE jag ha med mig jobb hem!
Jag undrar om inte läxdebatten skulle ändra karaktär om man ändrade resonemanget lite och överförde det på arbetslivet istället.

Borde vi kanske införa arbetsuppgifter i arbetslivet som ligger utanför arbetstid att ägna sig åt på kvällar och helger…låter inte det bra?
Nu säger ni väl att de flesta faktiskt redan jobbar en del på sin fritid. Att det handlar om att ta ansvar för sitt arbetsresultat och att det ibland kan innebära visst merarbete. Javisst så är det ju. Men arbetsgivaren kan inte i juridisk mening lägga ut obetalda arbetsuppgifter på din tid utanför arbetet. Och det är nog bra det, för vi vuxna behöver ju vila mellan arbetspassen och sen har ju vissa av oss familjer att ägna uppmärksamhet åt också. Tiden efter arbetet anses vara en rättighet i vårt samhälle. Så nej resonemanget håller inte för vuxna i arbetslivet. Vi behöver vår fritid!

Min fråga blir nu:
Gäller inte detta även barn?

Vittrabloggen skriver tänkvärt om just detta (citerar)

Grattis du har fått ett nytt jobb!

Under din första dag arbetar intensivt och får massor gjort, det är faktiskt så att du hinner med mer än vad både du själv och din chef förväntat er. Men, precis som du ska gå hem för dagen fångar chefen upp dig och ger dig ett papper med ett glatt tillrop: ”Bra jobbat idag men jag ser att du glömt din Whattaf! -Här har du den, se till att du får den gjord till i morgon”. Eftersom du är ny på jobbet vågar du först inte fråga vad en Whattaf är men det visar sig vara en arbetsuppgift som liknar det du gjort under dagen. Under de kommande veckorna upprepas detta varje dag och det står klart att en Whattaf bara får göras på din fritid. Vid ett tillfälle frågade du om det inte var möjligt att få reda på alla månadens Wattafs på en gång med du fick svaret ett det helt enkelt inte gick “Det är ju en Whattaf och den måste du göra hemma!”

Jag tror inte att det finns många vuxna som skulle acceptera Whattafs men vi tycker att det är en självklarhet att barn ska göra det, och vi kallar det för Läxor.

DE FYRA VANLIGASTE REAKTIONERNA DÅ MAN FRÅGAR VARFÖR BARNEN SKA HA LÄXOR

1. För att det behövs, det visar att ungarna jobbar, att det är ambitiöst och det behövs mer tid än den i skolan.
-Helt orimligt att läxor behövas av detta skäl. Det skulle lika gärna kunna vara ett bevis på raka motsatsen, att så lite blir gjort i skolan att man måste jobba hemma. Om detta vore sant så spetsas situationen till ytterligare när det blir möjligt att betala för “läxhjälp” . -Intressant blogg om detta av Ann-Marie Körling, som så många gånger förr!

2. Det är bra därför att man behöver träna disciplinen inför resten av livet.
-Men vänta ett tag… resten av samhället verkar vara mer intresserat av att saker och ting blir gjorda med hög kvalitet och i tid. -Det borde väl i så fall vara ett tecken på ännu mer disciplin att få läxorna gjorda redan i skolan?

3. Vaddå, det är ju självklart, det har man ju alltid haft i skolan!?
-Nej, det är kanske inte så självklart, att något har funnits tidigare brukar inte vara ett bra argument för att det ska fortsätta finnas… Vi kan ju räkna upp en hel del saker som gjorts i skolan som inte görs idag, en del är till och med förbjudna, tack och lov.

4. För att det gör att jag kan hänga med i vad mitt barn gör i skolan, jag känner mig kompetent när jag kan hjälpa till.
– Det argumentet verkar ju vara bra! Men då borde vi kanske kunna lösa detta på ännu bättre sätt?

Tänk om vi istället skulle utgå från att läxor finns till för att:
* Föräldrar ska kunna känna sig delaktiga i sina barns skolgång
* För att barn och föräldrar ska göra något meningsfullt tillsammans som bidrar till utveckling i skolan
* Vara ett komplement till skolarbetet: -”Läxor” skulle kanske rentav kunna vara aktiviteter som med fördel inte görs i skolan?

DÅ öppnar sig helt nya möjligheter! ”Läxor” behöver inte vara ”skoluppgifter” ska göras hemma,”Läxor” kan då bli uppdrag, utmaningar och aktiviteter som skapar en känsla av delaktighet och ökar förståelsen för det som görs i skolan.

 

Läs gärna vidare här >>
Källor: Vittrabloggen och FredrikBloggen
Och, vad tycker du om läxor?

 

 

Taggar

13 september 2012

LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  m i l l a h . s e

  7 september 2012

  Exakt min åsikt!!!!!
  Och i vissa klasser är det bara en del barn som har läxor, de som hinner göra klart arbetet i skolan slipper, så de som har det lite svårare får lov att jobba hemma oxå, vilket kan betraktas som ett slags “straff”….

 2. Svara

  åsa

  7 september 2012

  Tycker att de ska göra skolarbetet i skolan, inte hemma!
  Ha dé!

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 150
 • 2 467
 • 405 186
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök