Utmaningar

Snacket #6: Din stad

Av
den
26 februari 2012

1. Vilken stad bor du i, hur länge har du bott där?
Jag bor i Falun och vi har bott här i “omgångar” men nu har vi bestämt oss för att stanna och vi har bott här i… hmmm, bra fråga, kan det vara 8 år eller nåt sånt?

Invånarna i Dalarna kallas ofta masar eller dalkarlar och kullor. Ibland avser kulla en ogift kvinna, medan en gift kvinna kallas käring (med ett r). Varianten dalmas är enligt somliga ett stockholmsbegrepp, bildat av namnet Mats (“mass”).

2. Vill du bo där resten av ditt liv, motivera?
Japp, Falun är en alldeles lagom stor stad. Här finns allt, fin natur, butiker man behöver och närhet till större städer.
Jag som är uppvuxen i Stockholm skulle INTE vilja att mina barn växte upp där.

Falun är en tätort i Dalarna samt centralort i Falu kommun och residensstad för Dalarnas län. Falun är Sveriges 28:e största tätort med 37 291 av kommunens totalt 56 086 invånare. Falun klassas som ett världsarv.

3. Kommer någon kändis etc från din stad, vem?
Mattias Flink (massmördare)
Jenny Kallur (häcklöpare)
Susanna Kallur (häcklöpare)
Thomas Quick (seriemördare)
Lars Roos (pianist)
Sabaton (heavy metal-band)

Kända personer från Dalarna >>

Musikgrupper från Dalarna
Atomic Swing, Dozer, Hellzephyrs, Larz-Kristerz, Mando Diao, Mimikry, Orsa Spelmän, P-Floyd, Rootvälta, Rännhola Rockers, Sabaton, Sator, Scar Symmetry, Sky High, Slam Creepers, Sugarplum Fairy, Svenne Rubins

4. Var går du om du vill äta en god måltid?
Det beror på. Vill jag äta skräpmat går jag till Tonys pizzeria och vill jag äta “finare” mat går jag nog till Banken.

5. Vad har ni för sevärdheter?
För att vara en stad i sin storlek har Falun ett rikt kulturliv.

Några av Faluns museer

 • Falu koppargruva
 • Dalarnas Museum
 • Konstnärshemmet Carl Larssongården
 • Medeltida gästhuset Ornässtugan som tillhört en välbärgad bergsman men är idag mest känt som Gustav Vasas gömställe

 

Musik
Sedan 2008 arrangeras rockfestivalen Rockstad Falun och i början av juni varje år är det Falukalaset med Falukorvens dag som mer har karaktär av en stadsfest där fokus ligger på karuseller och enstaka konserter. På sensommaren huserar musikfestivalen Granny goes street utanför ungdomshuset Arenan.

Fler nöjen och sevärdheter i Falun >>

 

Faluån rinner rätt igenom staden och delar den i två delar. På den ena sidan ligger Falu koppargruva som under många århundraden var en av Sveriges främsta näringsverksamheter. Den sidan kallas därför i folkmun för den gruvliga sidan, då inte mycket växter levde på den av roströken förgiftade marken. På den andra sidan ån, dit roströken inte nådde, ligger det ett antal stora och vackra gamla villor och bostadsområden som således kallas den ljuvliga sidan.

Faluns centrum består av klassiska gågator med småbutiker och 1998 erhöll staden utmärkelsen Årets stadskärna.

År 2001 upptogs staden, gruvan och bergsmansbygden till världsarv av FN, vilket betyder att staden är värd att bevara då den anses vara en angelägenhet för hela mänskligheten. Falun har ett rikt kulturliv med institutioner som Dalarnas museum och Dalateatern liksom fria grupper och aktörer som kulturcentrat Magasinet, Nisserska teatern och festivalerna Folkmusiknatta, Rockstad: Falun och Granny goes street. I Falun finns Högskolan Dalarna med sina 18 000 studenter och spetsutbildningen Musikkonservatoriet. Strax utanför stadskärnan ligger riksskidstadion Lugnet där Skid-VM flera gånger arrangerats. 2015 är det dags för Falun är vara värd åt Skid-VM igen.

Kända varumärken från staden är Falu rödfärg, Falu rågrut, Falu ättika och Falukorv.

Stora Stöten vid Falu gruva

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
4 kommentarer
 1. Svara

  Gabriella

  26 februari 2012

  Åh,jag vill till Faluns gruva!

  • Svara

   Saija

   27 februari 2012

   Då fixar vi det i sommar när du kommer! 🙂

 2. Svara

  Mumari

  27 februari 2012

  Bor du i falun! Där har jag varit mycket när jag var ungdom och vi åker dit fortfarande lite då och då, jag älskar Dalarna!
  Vad coolt förresten att vara farmor i vår ålder!
  Tack för kameratipset!
  Kram

  • Svara

   Saija

   27 februari 2012

   Japp i vackraste Falun! <3
   Jag är ju uppvuxen i Sthlm men nu skulle jag aldrig kunna tänka mig att bo där igen, jag älskar Dalarna jag med!
   Tja, att bli farmor vid 35 var en chock men nu är ju lilltösen högt älskad! 🙂

   Lycka till med kamerainköp! Hade jag haft råd så hade nog jag köpt en liknande den du visade, en liten systemis, men tyvärr är objektiven så fruktansvärt dyra till dem! Och än finns det knappt några begagnade.

   Kramiz!

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 138
 • 759
 • 430 856
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök