Djurliv Vardagsliv

Skurt älskar värmeljus!?

Av
den
2 december 2017

I flera år har det bott en skata här på vändplan 3. Han är lätt att känna igen då han saknar den där långa “svanstippen” (nä det är ingen svans, vad heter det då? vingtippen? jaja, ni vet, den långa där bak.) Han har traskat runt här på gårdarna ända sen han var liten bebis och det är iallafall minst 2 år.

Jag trodde aldrig att han skulle klara sig då han blev ganska mobbad av de andra skatorna och dessutom inte riktigt kunde hänga med de andra då de flög. Han kan flyga men han gör det inte gärna.

Jag håller alltid utkik efter honom när jag går förbi vändplanen här hemma, där brukar han hålla till, och har jag inte sett honom på flera dagar blir jag orolig, men så plötsligt är han där igen och jag brukar alltid säga: -Hej Skurt! när jag går förbi.

Han har blivit som en liten kompis som jag håller koll på och skulle han försvinna skulle jag faktiskt bli ledsen, han hör liksom till området här!

Till saken hör att vi haft problem med ljustjuvar här på vår altan, speciellt i somras. Som ni vet älskar jag levande ljus och vi hade ofta tända ljus ute på kvällarna. Ljuslyktorna fyllde jag på med nya ljus så fort de var slut, men…plötsligt så började värmeljusen försvinna! En efter en försvann de, oftast ett i taget men ibland hade tjuven tagit flera stycken!

Jag trodde att jag funnit lösningen då jag kom på att kråkor och skator gillar glänsande saker. De måste ju vara de som är ute efter värmeljusen och de “fina” silvriga aluminiumkopparna!

Ska skatorna ha myskväll? 😍

Men sen insåg jag att de ofta lämnade efter sig just kopparna, de snodde bara med sig själva stearinet/paraffinet!?
Nää de verkar faktiskt äta det?? Hur gott? Hur bra?

Iallafall, de senaste dagarna har jag fått besök av just Skurt på altanen och han har nu ätit upp (?) alla mina värmeljus som jag hade kvar sedan i somras.
Igår tog jag honom på bar gärning när han stod och pickade ur stearinet ur behållarna. Imorse kom han hit igen men nu la jag ut lite knäckebrödsbitar åt honom, jag kan ju inte mata honom med värmeljus? 😂

Men alltså, jag vill jättegärna ha Skurt här och jag hjälper honom gärna med mat i vinter, men vad ska jag ge honom? Några mängder blir det inte för jag har inte råd att förse alla fåglarna med mat här ute även om jag skulle vilja utan jag tänkte mest på något litet som jag kan ge Skurt när han kommer.

Hjälp?

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  ejmis

  2 december 2017

  Jag skulle tro att Skurt äter det mesta men fåglar ska inte ha så mycket bröd. Kanske lite matrester funkar, typ potatis, grönsaker.
  Kärlek till dig som tänker på Skurt! <3

 2. Svara

  mamma

  3 december 2017

  det heter stjärt, stjärtpennor har fåglar där bak, älskade unge! <3

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
Follow



Statistik
 • 143
 • 2 467
 • 405 132
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök