Sardinien, Murta Maria- Maj 2019 “Hotel Speraesole”

Sardinien är nummer två till storleken bland öar i Medelhavet.
Nummer ett är Sicilien och nummer tre är Cypern.
Här bor 1,7 miljoner människor.

Öns längsta flod är Tirso, 151 km.

För att säkerställa vatten och elektricitet har 54 konstgjorda sjöar skapats av vilken Omodeo är den största.

The flag of the Four Moors , är den officiella flaggan för den autonoma regionen Sardinien.

Jordbruket på ön domineras av fårskötsel och här finns 4 miljoner får men också hästar och nötboskap

Här produceras 80 % av Italiens kork från träden som växer vilt. Bland frukt och grönt odlas mest kronärtskockor, tomater och citrusfrukter.

Övriga stora ekonomiska sektorer är handel, tjänster, IT och turism.

Ön är den enda regionen i Italien utan motorväg men vägnätet är ,trots att vägarna är mindre ,välutvecklat och bra underhållet.

Sardinien har liksom Okinawa, Japan den bland de högsta koncentrationerna i världen av medborgare på över 100 år.

Fotboll är precis som i övriga Italien väldigt populärt och bästa laget Calgari Calcio spelar i serie A. Att även basket ,hästhoppning och vattensporter som segling och kitesurfing lockar många utövare kan man lätt förstå, mer förvånande är då kanske att ön även har fyra skidorter.

FAKTA FRÅN TRIPX

Speraesole är beläget i ett lugnt och fridfullt område omgivet av vacker natur. Några av Sardiniens finaste städer finns i närheten.

Hotellet ligger i den lilla italienska byn Murta Maria på Norra Sardninen. Här slås man av den avkopplande miljön och det fina landskapet.
Närmsta stranden är Porto Istana som ligger två kilometer bort.

Speraesole ligger ungefär 10 kilometer från idylliska Olbia som är en livlig småstad. Staden har en lång och spännande historia, något som du kan lära mer om på det arkeologiska museet. Det är väldigt påtagligt att du befinner dig i Italien, här kan man strosa omkring bland smala gränder, kyrkor och njuta av en gelato på någon av alla uteserveringar runt torgen.

Avståndet till flygplatsen är ungefär 8 kilometer.

Hotellets badmiljö inbjuder till avkoppling med mycket sol och bad. Här trivs alla soltörstande. Runt poolen finns bekväma solsängar och parasoller. Till barnens stora glädje finns barnpool i hotellträdgården. Här finner de minsta sin glädjezon. I poolbaren träffas man gärna för något gott att dricka och något lättare att äta.

Här bor man i trevligt inredda rum. På hotellet finns 57 rum som har bekväma badrum med dusch/badkar samt hårfön. Rummen är inreda i traditionell sardisk still och är väldigt ljusa och fräscha. Alla de fina rummen har;

Gratis trådlöst internet (WiFi)
Luftkonditionering
Minibar/kylskåp
Direkttelefon, satellit-TV
Värdeskåp (avgift)

Hela resan inklusive flyg och hotell med frukost bokade vi via TripX som jag varmt kan rekommendera. Vi bodde på Hotel Speraesole i byn Murta Maria i Olbia.

Hotellet ligger bara 10-15 minuters bilresa från flygplatsen i Olbia.

Det var ett fräscht och välskött 4-stjärnigt hotell med ett mysigt poolområde.

Rummen städades varje dag och vi hade frukost inkluderat i priset. En väldigt enkel men fullt tillräcklig frukost.

Restaurangen som “hörde till” hotellet

Innergården

Vy från vår balkong

Ordentliga solstolar på en välskött gräsmatta

Korridorerna i hotellet var ljusgula och smyckade med blommor och stora vaser

Från korridorerna såg man ner på innergården, där nere fanns även matsalen där vi åt frukost

Poolområdet kvällstid

Rummet var enkelt men fräscht, enda nackdelen var duschen som inte hade något skydd ut mot badrummet vilket innebar att efter en dusch var hela badrummet dyngsurt. Ett draperi eller en glasvägg hade varit toppen.

Precis utanför vårt rum gick det en trappa ner till poolområdet

Det enda jag kanske kan klaga lite på var personalen i receptionen som inte alltid tittade upp och hälsade när vi kom, trots att vi var själva i hela receptionen. Jag tycker att det hör till att personalen säger hej, speciellt när man kommer in i byggnaden.
Dessutom kunde inte heller de ett ord engelska och det kan jag också tycka hör till, om man sitter i en hotellreception bör man kunna göra sig förstådd och förstå engelska, åtminstone hjälpligt.

 

Poolområdet var perfekt skött, korta gräsmattor som vattnades dagligen, fräscha möbler och en pool som rengjordes både morgon och kväll.

Mina tankar om Sardinien

Nja, jag kan inte påstå att jag tycker att bemötandet i Sardinien var speciellt bra. Jag kan nog lätt räkna på en hand de få gånger vi kände att vi blev bemötta trevligt och med serviceanda. Vår säljare på Eurocar där vi hyrde bilen var toppen (förutom att vi fick betala det dubbla, haha, men med pengar löser sig det mesta) och personalen på fiket i Cala Ganone var mysiga och trevliga.
I övrigt blev vi ganska nonchalerade vart vi än var, och inte hjälpte det att ge dricks heller! 🙄

Jag vet inte om det kan ha att göra med att de känner sig obekväma för att de inte kan kommunicera med oss. I en supermarket i en liten by vi besökte sprang personalen och gömde sig när vi kom och ingen kom fram och hälsade eller ens satte sig i kassan.

Jag har iallafall aldrig varit i ett land där de är så dåliga på engelska. De varken förstår eller kan prata.
Givetvis finns det väl undantag men vi träffade bara en person under hela veckan som kunde prata och förstå litegrann.
Inte ens ungdomarna på McDonalds förstod ett ord av vad vi sa, trots att vi försökte prata tydligt med korta meningar.

Men å andra sidan såg vi också en film, Sagan om ringen, dubbad på italienska, haha, tänk er Gollum prata italienska!! 😂😂
Såå, de kanske inte lär sig engelska i skolan och inte heller naturligt genom bland annat film?

Jag har läst en del skräckhistorier angående att hyra bil på Sardinien men för oss gick det förhållandevis bra (förutom att Anders kort inte gick att använda och det slutade med att vi fick betala det dubbla eftersom vi då inte kunde lämna en deposition).
Det är dock en VÄLDIGT hög deposition på att hyra bil på Sardinien, vår låg på 1100 euro vilket är nästan 12000 kronor. Man behöver även ha ett rent kreditkort för att få hyra bil.
Kom ihåg att kontrollera bilen både in- och utvändigt när du hämtar den, och dokumentera alla skador, stora som små, med bilder.
När vi lämnat tillbaks vår bil efter en vecka var det nervöst när jag några dagar senare mottog ett mail från hyrbilsfirman med deras slutbesiktning av bilen. Vår bil var helt ok och summan landade på 0 euro, puh!

Det här är spännande vart man än åker tycker jag.
I Sardinien var det över lag fina vägar och bra skyltat och det kändes väldigt modernt. I de mindre byarna och högt uppe i bergen var vägarna mindre bra, smala och krokiga, men det har ju sin charm och då får man istället ta det lugnt och försiktigt.

De vanligaste hastighetsbegränsningarna var 30, 50 och 100 (på motorväg). Ingen körde i 30!
Vi var försiktiga och höll hastigheten (iallafall de första 2 dagarna, haha) och vi blev omkörda av en moped på 3 hjul. Jag kan absolut ta att lokalinvånarna kör snabbt, de känner till vägarna och säkert varje liten kurva, men det jobbiga var inte att bli omkörd, det var att de låg en halvmeter bakom vår bil tills det gick att köra om. Ofta gjorde de dessutom helt vansinniga omkörningar för att sedan ta nästa avfart till höger. Snacka om onödigt!
När vi fick ett helt led med bilar bakom oss svängde vi ofta in till sidan där det var möjligt, bara för att släppa förbi dem.

Vi såg ingen olycka men däremot så satt det minnesstenar överallt runt om på Sardinien. Det såg ut som gravstenar med ett namn och datum och ofta även en bild på personen som förolyckats. Det brukade vara fullt med blommor vid stenen så man såg platserna lätt när man åkte omkring.

Det är många som cyklar på Sardinien, både friluftsmänniskor med stor packning på cykeln men även hela gäng som tränade som lag.

Det bästa tipset om ni ska köra runt på Sardinien är att använda GPS. Vi använde oss av Google maps vilket fungerade toppenbra.
Ett annat tips är att märka ut vart ni varit eller kanske till och med hela sträckan, tyvärr något vi missade att göra vilket är synd så här i efterhand. Vi minns ju inte vart vi kört och hade vi kunnat se det i efterhand hade det varit jättekul!
Jag vet inte om man kan göra det i Google maps men till nästa resa ska jag absolut ta reda på det. Annars kan man ju alltid ta en print screen på skärmen vid varje stopp.

Woooow! Det är för naturen man åker till Sardinien, helt klart!
Här finns allt. Berg, dalar, sjö, hav, färger, växter, träd… En härlig mix av allt!
Det sardiska landskapet är till stora delar kargt och bergigt, för att plötsligt ge plats åt olivlundar och andra odlingar i dalgångar och på slänter. Den orörda naturen är bitvis rena vildmarken, frodiga skogar med kastanj och korkek.

Sardinien är det självklara valet för den som söker vackra “egna” stränder och kristallklart vatten att njuta av i lugn och ro. De flesta stränderna är naturstränder, och de sardiska kusterna är ständigt omväxlande. Höga klippor viker plötsligt undan för breda sandstränder.

Nu åkte ju vi i början på maj och det var ingen trevlig badtemperatur direkt. Det var runt 15-17 grader skulle jag tippa, men är man vid Medelhavet så är man och vi doppade oss några gånger iallafall. Längs hela norra kusten finns fantastiska stränder.
Har du bil? Använd dig av Google maps och leta upp stränder genom att förstora kartan, välj och få en färdbeskrivning. Det sättet tog oss till helt fantastiska stränder vi aldrig hade hittat annars!

Jag älskar ju djurliv och hade hoppats på att få se många olika sorters djur men här blev jag lite besviken. Jag hade läst att det kryllade av får på Sardinien men vi fick verkligen leta för att hitta några och de vi såg var på håll.
Det sägs även att det finns mycket ödlor på Sardinien men jag hittade bara två stycken. I och för sig letade vi väl inte speciellt mycket heller.
Däremot var det skönt för det var inga jobbiga insekter överallt. Knappt några mygg, getingar, myror eller andra små jobbiga kryp.

Maten var en riktig besvikelse!
Dels var det inte mycket som var öppet i början på maj och dels så var maten tråkig och smaklös. Vi halvt levde på kaffe med panini för det visste vi var gott. Pizzorna var oljiga och smaklösa och jag föredrar en svensk pizza alla dagar i veckan!
Inte heller pastan var god och de sista tre dagarna gav vi upp och åt middag på McDonalds, haha!

Det är inte billigt i Sardinien. Det mesta kostar ungefär lika som här hemma i Sverige.

De första dagarna beklagade vi oss lite över vädret då det var mulet och vi hamnade på ett berg där det var 4 grader varmt, regnade, haglade och blåste 18 meter i sekunden. Men efter dag 2 vände det och vi hade mellan 23-27 grader varmt och mer eller mindre konstant solsken resten av veckan. Vädret hemma hade visst varit +8 grader och ösregn hela vår bortavaro.

När Anders och jag gick runt i shorts och klänning så hade Sardellerna på sig jeans, tjocktröjor och jackor eller dunvästar!

Absolut! Har du möjlighet – Åk! Bara se på mina bilder så förstår du varför…
Resorna är inte så dyra och det går snabbt att flyga. Om du vill ha ut mesta möjliga av resan så tycker jag absolut att du ska hyra bil.

Jag reser gärna till olika platser men visst skulle jag kunna tänka mig att återvända till Sardinien. Jag skulle absolut hyra bil igen och om jag inte skulle välja att bo i Cala Ganone så skulle jag åtminstone åka dit igen och gärna hyra en båt över en dag eller två.
Jag skulle nog isåfall välja att åka en eller två veckor senare, kanske tre, just för att få upp vattentemperaturen lite.
Ett alternativ vore att bara köpa flygstolar och bila omkring och sova på olika hotell och vandrarhem under tiden. Som sagt, i Sardinien vill man se sig omkring!

Jag skrev ju en slags “resedagbok” under resans alla dagar (bra att ha stödord till bloggen för man glömmer vad man gjort, vart och när, tro mig!).
I slutet på varje dag skrev jag ner vad vi gjort under dagen, vädret, maten och annat som kan vara kul att minnas. Jag använder anteckningarna när jag kommer hem och ska blogga men även för dig utan blogg kan det vara kul att ha anteckningar kvar. Köp en liten fin anteckningsbok och skriv i?

Jag är duktig på att fotografera och dokumentera men något jag lätt glömmer bort är att filma. Bilder är “platta” och utan liv medan en kort filmsnutt säger så mycket mer!
Filma korta sekvenser och sätt ihop när du kommer hem, det finns många helt ok filmredigerare gratis.

Och ta selfies!
Jag är ganska duktig på att leka med selfies här hemma, fota mig med fåniga filter osv, men utomlands är jag urkass på det. Ta inte bara ett fint landskapsfoto, var med själv och visa att du faktiskt varit där!
Det ska jag tänka på själv nästa resa.

Bloggat om Sardinien

En kort film från Sardinien

I efterhand önskar jag att jag hade spelat in mer men jag fick ihop en kort film iallafall. Här får ni se vår fina strand “live” och följa med på vägen till och från byn Cala Ganone. Ha åksjuketabletterna redo

Läs hela inlägget >>>

Mina tankar om Sardinien

Bemötande & Gästvänlighet Nja, jag kan inte påstå att jag tycker att bemötandet i Sardinien var speciellt bra. Jag kan nog lätt räkna på en hand de få gånger vi kände att vi blev bemötta trevligt och med serviceanda. Vår

Läs hela inlägget >>>

Hotel Speraesole

Hela resan inklusive flyg och hotell med frukost bokade vi via TripX som jag varmt kan rekommendera. Vi bodde på Hotel Speraesole i byn Murta Maria i Olbia. Hotellet ligger bara 10-15 minuters bilresa från flygplatsen i Olbia. Det var

Läs hela inlägget >>>

Dag 8 – Checkar ut, besöker favoritbyn igen och åker hemåt

Alla bilder är klickbara! Sista dagen på Sardinien… 😟 Vi gick ner och åt den sista frukosten och sen duschade vi och packade. Nu var det riktigt smidigt att ha hyrbilen fram tills vi skulle flyga, vi packade allt och

Läs hela inlägget >>>

Dag 7 – Ännu en dag på stranden och ett besök mitt i smeten

Vi vaknar till ännu en vacker varm dag så bestämmer oss för att ta oss till stranden igen men först åker vi in på en Supermarket i vår lilla by och där hittar jag äntligen iskaffe, lyckan är gjord! Köper

Läs hela inlägget >>>

Dag 6 – Köpcentret, strandbesök och solnedgång

Vi startade dagen på köpcentret Auchan då jag hade slitit sönder min laddkabel till telefonen och var tvungen att köpa en ny. Köpcentret såg ut som vilket köpcentrum som helst i Sverige. Här fanns en enormt stor butik och här

Läs hela inlägget >>>

Dag 5 – Får och molntoppar

Nu börjar det bli eftermiddag och vi börjar bli både hungriga och lite trötta så vi börjar åka till hotellet. Men det tar lite tid för vi måste ju hela tiden stanna och fota 🙂 Men man kan även fota

Läs hela inlägget >>>

Dag 5 – Vår favoritby, Cala Ganone

Det här blev vår favoritby men det visste vi ju förstås inte när vi först begav oss ditåt. Cala Gonone ligger på Sardiniens ostkust, vackert omgivet av höga berg. Här finns flera fina stränder (varav de vackraste endast nås med

Läs hela inlägget >>>

Dag 4 – Björnbesök

Efter borgbesöket bestämmer vi oss för att ta oss till Björnen som jag läst ska vara en sevärdhet i Palaus. En del av berget, som formats genom årtusenden, har fått formen av en björn, vilken också är en symbol för

Läs hela inlägget >>>

Dag 4 – Högt besök vid borg

Vi såg en borg på håll så vi åkte ditåt och till sist kom vi ända upp till parkeringen, för att sen gå en stig uppåt. Här fanns det massor av olika växter på vägen och det fanns uppsatta plakat

Läs hela inlägget >>>

Dag 4 – Fika, strandbesök och kitesurfing

Efter den tidigare utflykten var vi hungriga så vi åkte mot närmaste by för att hitta något ätbart. Det blev kaffe och varma mackor, underbart gott! Här ser ni våra små espresso med det varma vattnet bredvid 🤪 Vi åkte

Läs hela inlägget >>>

Dag 4 – En vacker promenadstig

Vi vaknade till strålande sol och efter frukosten intog vi en varsin solstol vid poolområdet. Halo 🌞 Låg och solade i ett par timmar innan det blev lite för varmt och långtråkigt så vi packade ihop oss och åkte iväg

Läs hela inlägget >>>

Den vackraste solnedgången!

    0

Dag 3 – Nakenbadstranden

Nu börjar det bli sen eftermiddag men vi bestämmer oss för en liten avstickare innan det är kväll. Vi har hittat en pyttestrand på GPS:en och vi åker. Passerar järnvägen Vi hamnade verkligen på en liten liten grusväg och hade

Läs hela inlägget >>>

Dag 3 – Och vi åker vidare…

Vi passerar Olbia där vi bor och vi passar på att kila in på Lidl. Jag var ute efter iskaffe men det fanns tyvärr inte. Alkohol fanns det iallafall, i mängder! 🤪 Vi åker vidare och njuter av den fina

Läs hela inlägget >>>

Dag 3 – Vi fortsätter att utforska

Vi åker vidare genom att kika på GPS:en och hamnar vid en liten mysig sjö. En liten stig ner mot havet Sååå snett träd! Ganska folktomt, här också…. Vilket vi tyckte var himla skönt. En blåsig dag… Här vill man

Läs hela inlägget >>>

Dag 3 – Smaragdkusten

Dag 3 innehöll mycket bilåkande men dagen började ganska mulet med bara 17-18 grader så det passade bra. Slog igång GPS:en och försökte hålla oss intill Smaragdkusten men först tittade vi på “grannarnas” trädgårdar. Häftigt träd! Vingårdar och odlingar fanns

Läs hela inlägget >>>

Sardinien – Första strandbesöken

Stränderna kan vara vackra även mulna dagar! 0

Sardinien dag 2 – Hotellet, regn, hagel, storm och utflykt

Jag vaknade upp med migrän på morgonen, såå typiskt! 😩 Jag ville verkligen inte bli liggandes med huvudvärk så jag proppade i mig Voltaren hela dagen vilket resulterade i att min mage pajade ihop istället, suck… Nåja, hellre det än

Läs hela inlägget >>>

Sardinien dag 1 – Flygresan

Efter en natt med lite resnerver så vaknade jag i tid, gjorde mig klar, packade ner det sista och sen väntade jag på att bli upphämtad. Klockan elva kom Anders och hans dotter med pojkvän för att hämta mig och

Läs hela inlägget >>>

Nu drar vi!

Med tanke på att våren plötsligt försvann så känns det extra skönt att få komma iväg! Från att i flera veckor tankat värme och solsken och legat ute och solat varje ledig stund kom det snö, blåst och isvindar igen.

Läs hela inlägget >>>

Lite fakta om Sardinien

Sardinien är nummer två till storleken bland öar i Medelhavet. Nummer ett är Sicilien och nummer tre är Cypern. Här bor 1,7 miljoner människor. Öns längsta flod är Tirso, 151 km. För att säkerställa vatten och elektricitet har 54 konstgjorda

Läs hela inlägget >>>

Hotel Speraesole

Speraesole är beläget i ett lugnt och fridfullt område omgivet av vacker natur. Några av Sardiniens finaste städer finns i närheten. Hotellet ligger i den lilla italienska byn Murta Maria på Norra Sardninen. Här slås man av den avkopplande miljön

Läs hela inlägget >>>

6 dagar kvar!

Om 6 dagar åker vi och nu är det planering för fullt. Själva resan är bokad men mycket annat ska tänkas på och jag är ju “en sån” där planerare som gillar att ha koll, och kontroll. Vi har ordnat

Läs hela inlägget >>>