Semester/Resor Vardagsliv

Promenad i Gamla stan och rundtur på Voi

Av
den
2 augusti 2019

Vaknar till strålande väder ännu en dag

På lördagen hade vi inga riktiga planer så jag kom med förslaget att ta en rundtur i Gamla stan och sen kanske ta en tur på en Voi på Djurgården. 
Ungdomarna nappade och Malva hade inte ens varit i Gamla stan tidigare.

Ännu en varm vacker dag

Vi stannade till på en matservering och åt brunch, och Simon drack självklart öl. Åhh vad jag önskar att jag tyckte om det, det ser ju så gott ut med en iskall öl!

Så mysigt med alla serveringar i Gamla stan, antingen ute på gatorna eller som här, med fullt öppna fönster ut.

Det fanns till och med en Dala Shop! 😊

Och alla dessa små mysiga gränder. Jag mindes att det skulle finnas en jättesmal gränd någonstans i Gamla stan så vi spanade på vägen.

Gamla stan är verkligen som en egen liten “stad”.

På håll hördes musik och sång och jag fattade direkt. Jag är väl skadad av att ha växt upp i Stockholm men jag blev förvånad över att varken Simon eller Malva hade sett Hare Krishna tidigare. Jag minns att de typ alltid stod på plattan och härjade runt med både sång och dans.
Jag fick googla lite för att minnas deras filosofi.

Det var den indiske munken Bhaktivedanta Prabhupada som grundade Krishnarörelsen 1966. Han reste därefter till USA för att sprida sitt Krishna-medvetande.
Den lära Prabhupada predikade baserades på hinduismen och särskilt den form av dyrkan som kallas bhakti yoga. Den innebär att man hängivet tjänar guden Krishna. Bhakti yoga har sitt ursprung i den hinduiska skriften Bhagavadgita.
Läs mer här om du är intresserad >>>

Så mycket fint att titta på!

Spännande med att hus som lutar lite hit och dit!

Men nu så! Nu har jag hittat den smala gränden!

Mårten Trotzigs gränd är en gränd i Gamla stan, Stockholm, och fick sitt namn fastställt 1949. Gränden är endast 90 cm bred på sitt smalaste ställe och är därmed Stockholms trängsta gränd.
Namnet är efter den tyske köpmannen och borgaren, Mårten Trotzig som invandrade till Sverige 1581 och köpte fastigheter vid gränden i kvarteret Trivia 1597, 1599 och 1600.

Denna smala gränd har möjligen under medeltiden kallats Trångsund, 1544 omtalas den som den tronge trappe grenden, och 1608 kallas den Trappegrenden och enligt en stentavla på fasaden även Trånga Trappgränden. Det är osäkert när Mårten Trotzigs namn första gången knöts till gränden, men det måste ha skett senast 1733; den kallas nämligen på Petrus Tillaeus karta Trotz gränd.

Vid mitten av 1800-talet stängdes gränden genom plank i båda ändar, men den öppnades åter 1945. Mårten Trotzigs gränd har 36 trappsteg som leder från Prästgatan ner till Västerlånggatan vid Järntorget.

Nu var det dags för något att dricka och vi landade på en mysig uteservering igen. Simon drack öl och Malva och jag drack en varsin kaffedrink.

Sen letade vi rätt på en varsin Voi och drog iväg ut mot Djurgården.
Hela Stockholm kryllar av elscootrar och det är ett perfekt färdmedel i stan. Simon har ju en egen som jag testat då han var här i Falun och hälsade på.

I Stockholm finns det cykelvägar/banor överallt så det är lätt att ta sig fram trots mycket trafik, och fort går det!

Voi-appen finns gratis på de ställen du brukar hitta appar och laddas ner på en minut.
Efter att ha skrivit in sina kreditkortsuppgifter och tryckt normala godkännanden är det bara att komma igång. På en karta visas tydligt var närmaste elskoter står; det är inga fasta platser utan Voi hämtas och lämnas var man vill, så länge den står lagligt. Appen visar hur laddad skotern är. När man kommer fram till elskotern, använder man sin bluetooth och QR-skanner för att öppna scootern.

Vi åkte runt runt på bland annat Djurgården, ett himla kul färdsätt! Dels för att enkelt se sig omkring men också för att det fläkatde skönt i värmen.
Vi stannade till på ett fik utanför Skansen.

När det var dags att åka hem så valde vi faktiskt att ta elscootern hela vägen till Solna!

Niklas och Robins (Simons barndomskompisar) familj var på besök i Stockholm så vi blev inbjudna till att äta middag med dem på kvällen på stammishaket Basic.

Mums!

Sen var det kväll och vi alla var sååå trötta i fötterna!
Man kan tro att det inte känns i fötterna av att åka elscooter men det GÖR DET och vi hade dessutom gått många mil på dessa dagar så kvällen tillbringades i soffan framför en film men världens sämsta slut.

Kvällsutsikt från Simons balkong

 

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
1 kommentar
 1. Svara

  mamma

  2 augusti 2019

  Det är faktiskt dags nu att börja gilla öl. Tror jag var i din ålder när den började smaka bra…Så fina bilder från turistfällan Gamla Stan, dyrt som sjutton men det kan det vara värt en gång…de som bor i närheten undviker nog de krogarna och serveringarna..Herregud vad jag skulle vingla omkring på den skotern, jag som har såna balansproblem. skulle antagligen bli haffad för fyllekörning av snuten…tyckte priset var högt för resan till Solna…du får ju inte ens sitta ner och ska själv ratta fordonet..ler

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 81
 • 749
 • 429 926
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök