Hälsa & Livsstil

PPP (pustulosis palmoplantaris)

Av
den
30 september 2013

Jag började få ont i min fot i början av sommaren, eller om det till och med var i våras? Minns inte riktigt…

Jag fick som små blåsor precis under tårna, på undersidan av foten. Blåsorna sprack och det bildades sår som gjorde vansinnigt ont.
Trodde först att det var skavsår, eller möjligtvis fotsvamp, men det blev bara värre och värre med tiden trots att jag försökte lindra på alla möjliga vis. Smörja in med fuktighetsbevarande salvor, salvor mot svamp mm. Inget hjälpte!

Pratade med vårdcentralen som inte ville ta emot mig på besök i somras utan de skrev ut ännu mer salvor som de tyckte att jag skulle prova. De kunde givetvis inte heller tala om VAD jag hade drabbats av utan att ha sett det men de trodde nog att det bara var lite torrt eller något…?
Jag är inte den som söker vård i onödan, det ska MYCKET till innan jag söker vård och kontaktar läkare!

Jag ville inte tjata och verka fjantig så jag hämtade ut salvorna och fortsatte smörja, och lida.
I slutet på sommaren blev det värre och jag började få problem att gå.
Tänk er att gå på öppna sår! Det känns som en blandning att gå på eld och glasbitar, obeskrivligt smärtsamt!

En del dagar var bättre, andra sämre, och humöret började tryta. Man tänker inte på det vardagligt när allt är bra men… det här med att inte kunna GÅ! Gå omkring här hemma, gå till sophuset med soporna, ut med hundarna, åka bort… Allt blir till en enda plåga!
Inget känns kul!

När jag inte kan gå ordentligt utan haltar och lägger tyngden på ena sidan av foten så belastar jag ju kroppen fel och min fibromyalgi blir hundra gånger värre!
Definitivt en ond cirkel!

Det höll på att bli ohållbart så jag ringde min läkare igen och sa att nu MÅSTE jag verkligen få komma och få HJÄLP!
Fick vänta ett tag på en tid men var ändå sååå glad när det var dags, nu skulle jag äntligen få hjälp, få en medicin som hjälper och bli bra! Yippie!

Min läkare tittade på min fot och utbrast: -“Ledsen Saija, men det här är PPP.”
???
-“Jaha?”

Hon förklarade lite snabbt att det är en ovanlig kronisk sjukdom som främst drabbar rökande kvinnor i åldern 40-60 år. Hon var i stort sett säker på att den utlösande faktorn för min del var stress. Hon tyckte att jag skulle läsa mer på internet och sen skrev hon ut kortisonsalva som skulle dämpa besvären och framförallt klådan. Någon direkt botemedel finns det inte!

“Sjukdomsorsak”
Den egentliga orsaken till sjukdomen är okänd. Sjukdomen lockas ofta fram och försämras av allmäninfektioner, influensa, halsfluss m.m.
Psykiska stressfaktorer verkar ibland också ha betydelse.

Det har visat sig att omkring 95% av patienterna är rökare. Betydelsen av detta är oklar. Enstaka patienter har också visat tecken till fel på sköldkörtelfunktionen men detta eventuella samband är för närvarande osäkert.

Många uppfattar sjukdomen som en specialform av psoriasis och enstaka psoriasisfläckar kan ibland finnas på andra ställen på kroppen. Andra har ifrågasatt sambandet med psoriasis och möjligen finns olika former av sjukdomen.

När man väl har fått sjukdomen är det mycket liten chans att bli av med den eftersom det inte finns något botemedel eller riktig behandling. Precis som med många andra hudsjukdomar så kommer och går symptomen och det finns olika faktorer som påverka cykeln.

Det finns patienter som haft 1-2 perioder under hela sitt liv med PPP, dessemellan varit helt besvärsfria många år och det finns de som har så gott som ständiga svåra besvär. Sjukdomens utbredning och svårighetsgrad varierar alltså mycket kraftigt.[/vc_column_text][/vc_tab]

Empty tab. Edit page to add content here.
Den vanligaste form av pustulös psoriasis är Pustulosis palmoplantaris (PPP) som drabbar i regel uteslutande kvinnor. Denna form av sjukdomen drabbar nästan enbart rökare, 95% av alla med PPP, och hittas oftast på handflator och/eller fotsulor. PPP gör huden röd, öm, svullen och med var bildande blåsor. Blåsorna kan hos vissa vara smärtsamma och påverka förmågan att använda händer på ett normalt sätt eller gå på fotsulorna. I första skedet är blåsorna runt 1-10 mm stora och gulfärgade men ändrar sedan utseende till en brunfärgad yta där de efter 1-2 veckor fjällar av.

Pustulös psoriasis som är generell är en allvarlig form av psoriasis som är sällsynt. När man drabbas av denna form av psoriasis bildas det blåsor som sitter tätt inpå varandra och gör huden röd och öm. Individen blir påverkad genom feber, trötthet och utmattning, muskelsvaghet och minskad aptit. Det är även vanligt att patienten känner sig frusen och får hög puls. Individer som blir drabbade av pustulös psoriasis som är generell är tvungna att bli inlagda på sjukhus, främst äldre individer, då tillståndet kan vara livshotande. Infektioner, medicin eller brännskador från solen är faktorer som kan utlösa pustulös psoriasis..

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
18 kommentarer
 1. Svara

  ✫ Fru Eriksson

  30 september 2013

  Men Stackare 🙁
  /Kram

  Pst…Otroligt vacker blogg du har <3

  • Svara

   Saija

   30 september 2013

   Ja det här var då inte alls skojigt 🙁
   Det gör sååå fruktansvärt ont och det är så handikappande, och äckligt! Usch!

   Tack! Vad snällt <3

 2. Svara

  Stina

  30 september 2013

  Jag har PPP, inte så mycket under fötterna, mina händer är värst. Utbrott i stort sett jämt, ibland lindrigt, ibland för jävligt 🙁
  Du ska ha salvor, erbjudas solterapi, duodermplattor till fötterna, medicinsk fotvård. Du ska även bli sjukskriven om du inte kan sköta ditt jobb. Om du inte redan går hos en hudläkare, se till att få remiss, helst t någon som är bäst på psoriasis. Det är ingen rolig sjukdom precis men som med det mesta annat vänjer man sig. Ha det så gott det går!

  • Svara

   Saija

   30 september 2013

   Tack för din kommentar. Det värmer att veta att man inte är ensam, trots att man inte önskar någon annan detta helvete!
   Jag är glad att jag slipper på händerna. Just nu är jag bara sååå frustrerad över att ha ständig värk, en helt annan än fibrovärken, och över att bli rörelsehindrad. Jag vill kunna gå ut och gå på promenader, eller iallafall gå ner till affären utan att gråta av smärta varje steg. 🙁
   Det går inte att förklara känslan för någon som inte har varit med om den, den brännande, stickande känslan. Aaaaj! Och så ska man dessutom lägga tyngd på det ömma området – stark pina!
   Inatt har jag knappt sovit någonting, ville skära av hela foten när det var som värst. Bara låg och grinade och tyckte synd om mig själv… Det brukar inte värka så hemskt när jag vilar foten men just inatt var det hemskt. Har ett område med massor av blåsor som sitter som en klunga och det var nog de som jävlades. Hade frossa och kände mig allmänt sjuk och febrig.

   Jag fick en salva av min husläkare och hon sa att jag skulle kontakta henne om det inte blev bättre. Än har jag inte märkt någon förbättring men det har ju inte gått så lång tid än heller. Duodermplattor köpte på apoteket jag och de är sköna att ha på då jag måste gå men tyvärr kommer jag nog inte att ha råd med såna i längden då jag inte fick dem på recept, de var inte direkt billiga!

   Jag är arbetslös för tillfället men jag kanske får omprioritera vad jag söker för jobb. Fortsätter det att vara så här illa kan jag inte jobba i butik och stå och gå hela dagarna. 🙁

   Tack än en gång för kommentaren och hoppas att du inte får en alltför jobbig vinter. Blir din ppp på händerna värre under vinterhalvåret?
   Kram Saija

 3. Svara

  Stina

  1 oktober 2013

  Tycker läkarna att man måste vara helt skinnflådd under fötterna för att få Duodermplattor på recept? Jag köper ju mina och klipper små bitar till fingrar och så, pratade då med apoteket och där sa de att många får plattorna på recept. Vintern är ok om den är torr, värst för mig är fuktigt och varmt väder, alltså sommaren. Och denna jävla värk! Den går inte att beskriva 🙁 Hoppas att det ger sig för dig!

 4. Svara

  Robert Heikkinen

  16 oktober 2013

  Hej! Jag har också haft PPP sedan slutet av April förra året och prövat massor med salvor. Jag hinner inte skriva så mycket just nu då jag ska på behandling IGEN (3ggr/vecka) men återkommer med djupare beskrivning. PPP är en riktigt vidrig sjukdom!
  Du kan även maila mig om du vill.

 5. Svara

  Robert Heikkinen

  17 oktober 2013

  Hej igen!

  Du verkar ha ganska bra koll på PPP, men tro inte på allt vad du läser om på nätet för det finns inga bevis för att det ena eller andra gör att det blir bättre.

  Några bra saker att tänka på om det blir värre och börjar slå ut på andra foten och händerna också:

  1. Skaffa kryckor
  2. Gå med i Psoriasisförbundet
  3. Informera din familj om sjukdomen
  4. Ha regelbunden kontakt med hudspecialist
  5. Skaffa sjukresor eller färdtjänst

  PS: För en del så försvinner sjukdomen efter ca: 2 år så håll hoppet och modet uppe även när det känns olidligt

  • Svara

   Saija

   3 november 2013

   Hej och tack för dina meddelanden och förlåt att jag inte svarat förrän nu, livet kom emellan…

   Jag fick en smärre chock när jag fick diagnosen av min läkare och det kändes inte alls kul. Jag googlade järnet för att försöka lära mig så mycket jag kunde. Man får ta allt med en nypa salt men alla är ju olika och det som funkar på vissa kanske inte har någon effekt alls på andra.

   Nu är det mycket bättre. Foten är i stort sett helt läkt och jag kan GÅ, vilken lycka!!! Lösningen för mig var att smörja med kortisonsalva på morgonen och med locobase repair till natten.

   Tyvärr börjar det blossa upp på händerna nu, på samma ställe på både händerna, men jag försöker mota det på samma vis som jag gjorde med foten och jag hoppas att det hjälper. Det kliar så jag blir vansinnig! 🙁

   • Svara

    Katta

    28 maj 2016

    Hej Saija
    PPP är inte kul, jag förstår dig och då ska det ändå tilläggas att jag hade en mildare variant på 90-talet. Jag rökte på den tiden och när jag slutade med detta försvann PPP-n.
    Jag röker fortfarande i princip inte men använder tuggtobak och har till dags dato varit besvärsfri. Men nu har jag börjat få blåsor i händerna igen, vilket gjorde att jag började googla och så hittade jag din blogg.
    Jag hade en kollega på den tiden som tipsade mig om något som hette Svenskdroppar. en örtblandning som verkade hjälpa mot allt. Man gjorde ett omslag med detta och simsalabim på ett par dagar hade det läkt. MEN det kom tillbaka, så någon regelrätt bot är det inte. Men vad skönt det var att vara besvärsfri ett tag.
    Ett gott råd är att sluta röka, om du nu gör det.
    Lycka till
    Katta
    PS Ser nu att det är länge sedan det skrevs i din blogg så kanske du har kommit tillrätta med dina besvär. Hoppas så är fallet men jag skickar iväg detta ändå. DS

 6. Svara

  Robert Heikkinen

  18 oktober 2013

  Saija:

  Hur går det? Blir det bättre eller sämre eller vad sker? Vad har du för krämer och har du fått nån remiss till hudspecialist? Har du klåda också eller bara smärta? Har du bara blåsor eller sprickor också?

 7. Svara

  Pirjo

  28 oktober 2013

  Jag har haft PPP sedan 2010. Nu som värst…inga behandlingar har hjälpt…så nu vill min läkare sätta mig på Sandimmun tabletter…Är dock lite skeptisk för dessa och dess biverkningar …

  • Svara

   Saija

   3 november 2013

   Usch stackare.. 🙁 Men det kanske är värt att testa, alla får ju inte så hemska biverkningar och blir det jobbigt kan du ju sluta?
   Lycka till!

 8. Svara

  Robert Heikkinen

  17 november 2013

  Hur går det? Det är blåsorna som kliar men det visste du säkert redan?! Själv blev jag utskriven från sjukhuset nyligen för andra gången på ett halvår. 🙁

 9. Svara

  Karin Thyberg

  28 februari 2016

  Hej! Har ett tips du kan prova om du är i fertil ålder och inte har några planer på att skaffa barn just nu. Jag drabbades i 30 årsåldern av denna sjukdom. Fick olika behandlingar, men inget hjälpte. Då jag fött mina tre barn satte jag in en hormonspiral. Då försvann den helt på en månad. Hade sedan hormonspiral i 20 år( bytte var femte år). Sjukdomen höll sig helt borta. Nu är jag 57 år och den spiral jag forfarande har inne har slutat verka. Då kom PPP,n tillbaka. Finns ej någon forskning om detta samband, men kan inte komma på något annat som gjorde att den försvann i 20 år.
  Karin

  • Svara

   saija

   5 mars 2016

   Bra tips men tyvärr kan jag inte ha spiral, har testat flera gånger. Hormonspiralen mår jag skit av och kopparspiralen växte fast så den fick opereras ut.
   Men jag har en PPP-grupp på Facebook (gå gärna med) och jag lägger in tipset där, kanske kan det hjälpa någon annan?
   Tack!

 10. Svara

  Robert Heikkinen

  9 maj 2016

  Hej!

  Länge sedan jag skrev men efter ca: 250-300 behandlingar har jag börjat få stabilitet i min PPP. Betnovatlösning + Hydrocollplattor som hålls fast med mepilex och Neotigason 25mg varannan dag hjälpte tydligen.

  Det var lite svårt att hitta rätt dosering först på Neotigasonet men till slut gick det bra. Nu är jag nere på 10mg neotigason varje dag och slipper hydrocollplattorna. Underhållsbehandling är betnovat måndag och torsdag samt karbamid locobase som mjukgörande.

  Det sägs ju att PPP har med kost, motion och rökning att göra men jag har inte förändrat nåt i min livsstil och ändå så är det bättre så jag tror det är myter och gissningar. Var på en föreläsning och om “en” förälder har Psoriasis så är det ärftligt och vilken sort man får är som att kasta tärning.

  Fortfarande lite skör hud under fötterna så undviker gärna längre promenader men motion kan man ju få genom att träna styrketräning hemma.

  Hur går det för er då?

  MVH: Robert

 11. Svara

  Leila Okonkwo

  29 augusti 2019

  Jag har åxå denna skitsjukdom under fötterna! Höger är värre. Gör så förbenat ont att gå, svider. Trasig hud, sprickor och blåsor.Har testat allt, äter medicin och har 7 olika salvor, och ett tag var det honung som hjälpte bäst. Har skaffat strumpor med silicon inlägg, det är skönt. Är jättetacksam om jag får vara med här, känns skönt att veta att man ej är själv!

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 46
 • 1 752
 • 392 787
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök