Vardagsliv

Påskfakta

Av
den
28 mars 2016

1. Påskriset
Det som i dag är något fint att pynta med fjädrar hade en helt annan funktion förr. Barn och tjänstefolk blev piskade med riset av husbonden för att de skulle komma ihåg hur Jesus led när han hängde på korset.

2. Påskkärringar
Idag klär barn ut sig till rosenkindade påskkärringar och äter godis. Detta grundar sig i gammal folktro om häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på skärtorsdagen. För att skrämma dem sköts det bland annat gevärsskott och det gällde att gömma sina kvastar.

3. Påskägg
Kristendomen gillar ägg. Enligt religionen är ägget en symbol för pånyttfödelse vilket ju är precis vad Jesus genomgick. Ännu en anledning kan förstås vara att hönorna börjar piggna till efter våren och helt enkelt lägger fler ägg.

4. Datum
Påsken är sjukt rörig. Det är aldrig någon som vet exakt när den infaller trots att det påstås ha varit bestämt sedan år 325. Då hölls ett kyrkomöte i Niceae där det beslutades att påsken alltid är på söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. På grund av det beslutet får vi leva med att påsken kan firas vilken helg som helst mellan 22 mars och 25 april.

5. Jesus
Vad sysslade han med egentligen? På skärtorsdagen åt han nattvarden. På långfredagen blev han korsfäst. På påskdagen, som infaller på en söndag, återuppstod han.

6. Maten
På påskdagen var det dags för FEST! Fram tills denna dag var det fasta som gällde, den fick brytas först efter påskaftons midnatt. Då ville alla så klart äta sig rejält mätta. I dag är det få som fastar men vi har fortsätt hålla en rejält middag.

7. Haren

Haren, som kommer och gömmer ägg, är en tradition från Tyskland. Innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp.

8. Godiset
Varje barn i Sverige får i genomsnitt 3,4 påskägg varje år, dubbelt deras rekommenderade kaloriintag för en hel vecka. Svenskarna beräknades påsken 2016 äta 10.000 ton godis.

9. Namnet
Namnet påsk har sitt ursprung i Eostre eller Eastre, en anglosaxisk gudinna av ljus och gryningen som hedrades vid hedniska festivaler fira vårens ankomst.

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 154
  • 2 467
  • 405 218
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök