Djurliv Livet som farmor och mormor Vardagsliv

Naturskolan vid Lilltorpet

Av
den
15 maj 2021

I torsdags åkte jag, Paulina, Emil och Noelle upp till Lilltorpet och Naturskolan för att titta på djuren.
Vi tog med oss lite matsäck som vi åt innan vi började gå runt.


Om verksamheten
Naturskolan driver ett pedagogiskt jordbruk på Dikarbacken med kor, får, grisar och självaste Kåre-bocken! Ett syfte med verksamheten är att fysiskt engagera allmänheten i utvecklingen av Världsarvet Falun. Det pedagogiska jordbruket är även en arena där naturskolan skapar äkta lärandesituationer som stimulerar elevers lärande och utveckling i stort. Småskaligt jordbruk som sker med en kombination av hållbara och historiska metoder möjliggör delaktighet för eleverna i processen från jord till bord.

Våra djur håller landskapet öppet
Våra djur är alla av olika lantraser. Lantraser är härdiga djur som levt tillräckligt länge i ett område för att ha anpassat sig till områdets olika förhållanden. Lantraser är en del av vårt kulturarv och de passar mycket bra som naturvårdare.

Vi har Linderödssvin som trivs bäst när de får vistas utomhus, även vintertid och de har behållit sitt naturliga härdiga beteende.

Vi har kor av rasen rödkulla. Rödkullan är en av våra få kvarvarande gamla lantraser som förr var mycket vanlig i Dalarna och angränsande trakter.

Fåren är duktiga betesdjur och förknippas med sin förmåga som landskapsvårdare. Vi har två lantraser av får: finullsfår och svärdsjöfår. Våra finullsfår har många goda egenskaper och ger fin, mjuk ull med god lyster i många olika nyanser. Våra svärdsjöfår är småvuxna, tillhör svenska allmogefår och har sitt ursprung från Svärdsjö.

Getter kallades förr för fattigmansko och de klarade sig bra även under knappa förhållanden. Våra bockar och getter är av rasen Jämtget som härstammar från Jämtland-Härjedalen som är det närmaste området i förhållande till Dalarna, där den förekommer.

Pedagogiskt jordbruk
Vi bedriver en pedagogisk djurhållning med flera olika lantraser som hålls i kulturlandskapet Dikarbacken. Djuren finns i området året runt och kan besökas. Det finns informationsskyltar som beskriver vad man ska tänka på som besökare.


Pratglada lamm

 

En ENORM gris

Emil & Noelle

En käpphästhoppbana

Noelle härmar

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 81
  • 764
  • 429 491
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök