Vardagsliv

Moment 22

Av
den
22 augusti 2017

Jag blir så trött!

Paulina har ju varit enormt skoltrött och haft svårt att ta sig för något det sista året. Hon har gått på IM i två år vilket endast resulterat i 1 endaste betyg!

Jag har ägnat en stor del av sommaren åt att fundera på lösningar och har tänkt i banor som praktik, studier, folkhögskola, extrajobb osv. Paulina fick sommaren på sig att fundera på vad hon vill göra för även hon visste att hon måste sätta igång med något till hösten.

De senaste veckorna har jag googlat runt en del och även pratat med Paulina. Hon vill ju bli undersköterska och jag har tittat efter lösningar.
Om hon skulle plugga den “traditionella” vägen så skulle hon troligtvis behöva gå två år till på IM för att plugga upp sina grundskolebetyg, för att sen söka in på omvårdnadsprogrammet. Alltså skulle det ta ytterligare 5 år (!) innan hon är klar undersköterska!

Jag trodde att jag hade hittat en lösning då jag googlade runt.
Att hon skulle plugga upp de betyg (på tex Komvux) som saknades för att påbörja en undersköterskeutbildning (vilka betyg visste jag inte då) på kanske en eller två terminer, och sen gå en vuxenutbildning på ca 1 – 1 1/2 år.
Då skulle hon dels bara behöva gå i skolan i ca 2 år till och dels enbart behöva plugga undersköterska, inte en massa andra gymnasieämnen.

Paulina kändes taggad och vi åkte in till stan för att prata med personalen på Vägledningscentrum.

Och där sket det sig fullständigt!
Det visar sig att Paulina är för ung för att studera på Komvux och/eller vuxenskolan, man måste nämligen vara 21 (året man fyller 21). Hade de inte haft ålderbegränsningen så hade hon enbart behövs göra sista delprovet i nationella provet för svenska och sen hade hon kunnat söka in!
Det hade hon isåfall hunnit med på någon månad och hon hade kunnat starta utbildningen i oktober och varit klar undersköterska om ett och ett halv år!

Men nej… Det går tydligen inte för hon är för ung. Istället ska hon alltså gå IM i 1-2 år till, för att läsa upp betyg som hon ändå inte kommer “att behöva”. Missförstå mig rätt, självklart behöver man alltid kunna saker, men för någon som är skoltrött, trött på de vanliga skolämnena och redan har gått två år och ska gå ännu två år utan att egentligen komma någonvart, kan det kännas rätt meningslöst! Och dessutom fortsätta 3 år till på den “vanliga” gymnasieskolan sen.

De höll helt med mig på Vägledningscentrum och insåg de också att hon hamnade “mellan stolarna” men de visste inte vad de skulle göra.

När jag ÄNTLIGEN har fått upp motivationen hos dottern! När hon känns taggad och VILL, nä då ska det skita sig ändå. Jag blir så fruktansvärd matt över att alltid, hela tiden, kämpa i motvind. Att ensam kämpa mig blodig för mina ungars skull!

Jag fick namnet till Carina som är chef för ungdomsslussen där Paulina är inskriven och jag gick helt enkelt dit, knackade på och bad att få prata med henne, utan bokad möte.
Tack och lov hade hon tid och var dessutom jättetrevlig och hon insåg också problematiken.
Hon föreslog praktik men Paulina får ju inte praktisera på sjukhuset och hon vill inte sitta i kassan på Ica 1-2 år “bara för att”, hon vill ju komma någon vart. Carina föreslog även Folkhögskola men insåg själv efter lite sökning att de ju inte har utbildningar till undersköterska.

Vi bollade fram och tillbaka under säkert någon timme och så här ser läget ut just nu;
Paulina behöver bli klar med sin svenska, det är prio ett, och den bör hon klara av ganska snabbt.
Från och med nästa sommar kommer även ämnena matte grundkurs, samhällskunskap grund samt gymnasiekompentens och svenska gymnasie vara obligatoriskt inom undersköterskeutbildningen.
Då skulle hon alltså kunna jobba med de ämnena nu under ett år (via distans men genom ungdomsslussen) för att sen kunna tillgodogöra sig dem under undersköterkeutbildningen, alltså räkna av dem för att få kortare utbildning då.

För det finns en liten liten möjlighet att kunna söka in till vuxenutbildningen när man är 19 år. Man måste gå en lång omväg, ansöka hos både rektorer, csn osv, men kan man försöka. Det är tydligen svårt som tusan att få specialtillstånd och de hinner säkert ändra reglerna innan dess, men möjligheten finns även om den är liten.

Isåfall skulle lösningen för henne kunna vara att plugga upp betygen som ändå behövs senare på utbildningen i ett år och sen söka in till utbildningen som startar i oktober nästa år.
Då skulle hon kunna bli färdig undersköterska inom ca 2 år!
Lite skillnad mot 5 år!

Men, inget är ju säkert och det känns surt. För om hon nu pluggar i ett år men ändå inte kommer in ett år tidigare på utbildningen, vad ska hon göra det året som hon väntar?
Moment 22 minst sagt!
Men, det är nu iallafall närmast en lösning vi kunde hitta.


Vad tusan! Vården skriker efter utbildade undersköterskor men du blir hindrad att plugga bara för att du är 2 år för ung! Snacka om stelbent!
Du är vuxen när du är 18 men du får minsann inte plugga en vuxenutbildning?! 😡

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 164
  • 1 711
  • 395 876
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök