Semester/Resor Vardagsliv

Mina betyg på Liseberg 2019

Av
den
9 juli 2019

Liseberg är en nöjespark belägen i stadsdelen Heden i Göteborg.
Parken drivs som ett aktiebolag, helägt av Göteborgs kommun. Den invigdes inför Jubileumsutställningen i Göteborg 8 maj 1923.
Sommarsäsongen sträcker sig från slutet av april till mitten av oktober, Halloween på Liseberg från slutet av oktober till början av november och Jul på Liseberg från mitten av november fram till jul. Liseberg var Sveriges populäraste besöksmål 2010 och i tidigare årliga mätningar.

 

ÅKATTRAKTIONER

En genuin berg- och dalbana i trä som får dig att sånär flyga genom takbjälkarna!

Total höjd: 36 m
Rälslängd: 1070 m
Brantaste backen: 70 grader
Negativa G: Upplevs 10 gånger
Åktid: 128 sek
Maxhastighet: 90 km/h

Balder är 1070 meter lång och dubbelt så hög som den gamla träbergbanan. Maxhastigheten är 90 km i timmen och första backen har en fallvinkel på hela 70 grader! Färden tar drygt två minuter och under tiden upplevs negativa g-krafter (känslan av att man lättar från sätet) inte mindre än tio gånger. Balder bjuder onekligen på en gudomlig åkupplevelse!

Vid första anblicken ser Balder ut som ett stort plockepinn. Och på sätt och vis stämmer det. Det tog ett femtiotal byggnadsarbetare drygt ett och ett halvt år att “plocka ihop” Balder. 190 000 löpmeter virke och 140 ton bultar och förband senare står nu banan stadigt – ett göteborgskt landmärke har kommit för att stanna.

Balder var, när den byggdes, den största enskilda attraktionsinvesteringen i Lisebergs historia. Drygt 100 miljoner kronor kostade kalaset, men visst var det värt vartenda öre?

För att kunna bygga Balder grävdes det ett hål som var 5 400 kubikmeter stort. Det motsvarar nästan 6 miljoner 1-liters mjölkpaket!

Betongplattan som Balder vilar på är 6 450 kvadratmeter stor. Skulle du vilja parkera några bilar där, t ex Volvo Duett från 1963, skulle du få plats med 3 370 stycken! Om du parkerar väldigt tätt förstås…

Under betongplattan finns det 300 pålar. Lägger du ut dem i rad blir sträckan 6 km lång! I betongen finns järnstänger (armeringsjärn) som gör den starkare. Lägger du ut dem i en rad blir sträckan 23 mil lång! Det motsvarar avståndet Göteborg-Helsingborg.

Det är förresten tur att Balder inte lider av tandläkarskräck. Det borrades 6 200 hål i den för att få fast alla träbjälkar.

Våra stockar är skrattimpregnerade vilket gör att de håller extra bra under den 610 meter och upp till 60 km/h snabba åkturen. Genom vattenfall och snabba svängar surfar du fram tills du faller fritt vid 14 metersfallet. Eller i alla fall nästan.

Typ av attraktion: Vattenbana
Kapacitet: 28 stockar à 4-5 pers/stock
Pumpkapacitet: 90 000 liter/minut
Vattenrännans längd: 610 m
Fallhöjd första stupet: 9 m
Fallhöjd andra stupet: 14 m
Vattenmängd: 1 200 000 liter

Snurra och gunga, fram och tillbaka på en 15,5 meter hög rälsvagga. Tillsammans med 39 andra passagerare sitter du på en roterande platta med ryggen in mot mitten av attraktionen, och med ansiktet utåt.

Antal åkande: 40 personer
Kapacitet: Ca. 1000 personer per timme
Huvudrotation: 9,5 varv/min
Huvudmått: Längd 38 m Bredd 13 m Höjd 16 m
Högsta läge: 17 m

Gör dig redo för Skandinaviens längsta och snabbaste berg- och dalbana med allt från air time och dubbla accelerationer till 4,3 G-krafter i upp till 100 km/h. Allt på under två minuter.
Helt skruvat!

Åktid: Ca. 2 min
Höjdskillnad: 52 m
Banans längd: 1381 m
G-krafter: 4,3 G
Tyngdlöshet: 3 gånger
Inversioner (upp och ner): 7 gånger
Topphastighet: 100 km/h

Längs färden åker du genom vattenfall, mystiska skogar och luriga klippor. Under resans gång upptäcker du att vattnet inte bara finns under båten – var beredd på vattenstänk från alla tänkbara och otänkbara håll!

Typ av attraktion: Vattenbana
Antal åkande: 225 personer (28 båtar à 9 personer)
Vattenrännans längd: 560 m.
Fallhöjd: 3,3 m
Pumpkapacitet: 20 000 liter/min
Vattenmängd: 3 000 000 liter

Den här berg-och dalbanan är specialdesignad för Liseberg. Drygt 1,3 kilometer lång, tar knappt tre minuter att åka och har en topphastighet på 80 km/timme. Fem tåg kan köras samtidigt med totalt 110 passagerare. År 1987 presenterades den som Europas största och längsta berg- och dalbana. Idag är den varken störst eller längst men fortfarande väldigt populär. Varje år är den en av parkens mest åkta attraktioner.

Typ av attraktion: Bergbana
Antal åkande: 110 personer (5 tåg à 22 personer)
Hastighet: 80 km/h
Huvudmått: Höjd uppdrag: 65 m
Banlängd: 1340 m
Max. lutningsvinkel längsgående: 36 grader
Max. lutningsvinkel tvärgående: 85 grader
Tåglängd: 14 m

Spänn fast dig och sitt med ansiktet utåt och fritt hängande ben i en roterande gondol. Den kommer i sitt yttersta läge ta dig hela 42 meter upp i luften. Snubblande nära Balder – och en bra bit högre upp!

Attraktionstyp: Gyro Swing
Höjd, konstruktion: 27 m
Maxhöjd, gondol: 42 m
Maxvinkel, pendel: 120 grader
Maxhastighet: 100 km/h
Antal personer/åktur: 40 st
Åkturens längd: 100 sek
Kapacitet: 900 pers/h

Hotellet har drabbats av en spindelinvasion som får det att krypa i kroppen på dig. I sommar är det bra om du kikar dig över axeln, uppåt och åt sidorna en extra gång.

Spökhotellet Gasten är beläget på andra våningen i fabriksbyggnaden i Hamnkvarteret. Ingrid Forsell, barnbarn till Hotell Gastens grundare, tillfredsställer allmänheten genom att öppna hotellets portar för rundvandringar i fastighetens mer anmärkningsvärda delar. Det finns inga garantier för vad eller vem som ger sig till känna när du besöker Spökhotellet Gasten.

I valkyrians väldiga skugga är du utvald till den ultimata utmaningen. Beväpna dig med mod och kraft – för att komma upp måste du först åka ner. Rakt ner! Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter.

Just som du ska åka över kanten pausar plötsligt åkturen. Sedan kastas du rakt ner i en underjordisk tunnel. I 105 km/h!

Attraktionstyp: Dive Coaster
Höjd: 47 m
Längd: ca 750 m
Drop: 50 m (går ner under mark)
Maxhastighet: 105 km/h
Antal personer/åktur: 3 tåg, 18 personer i varje
Kapacitet: 1100 pers/h

ÖVRIGT

Stämningen beror ju till viss del på sällskapet, såklart, men trots spöregn och evakuering från Lisebergsbanan så var stämningen på topp!
Allt gick smidigt, allt ifrån att komma in i parken till att köa vid attraktionerna.

Vi hann inte prova på så mycket men vi åt churros med nutella som snacks, lite för hårt friterade men jättegoda ändå, och sen åt vi middag på Mattorget, tacotallrikar och kebab.

All personal vi kom i kontakt med var superproffsiga och vänliga. Ett speciellt stort tack till André som hjälpte oss när Lisebergsbanan fastnade!

Den bästa idén ever!
För bara 25 spänn kan du hålla dig (någorlunda) torr under blöta åkturer samt vid regn!

Jag tycker att priserna är helt rimliga med tanke på allt man får uppleva. 485 kronor för inträde samt åkpass för en heldag.

Superbra grej! När du köper åkpass på Liseberg.se får du med 4 expresspass som låter dig välja vilka tider du vill kunna gå före i kön på utvalda attraktioner.

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 143
  • 950
  • 430 561
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök