Hälsa & Livsstil Vardagsliv

Migrän med aura

Av
den
17 januari 2019

I lördags när jag var hos mamma och hälsade på fick jag en rejäl migränattack som höll i sig hela dagen. Framåt kvällen lättare det äntligen och under söndagen kändes det ok, förutom att man känner sig lite “mörbultad” i huvudet efteråt.

Men så i tisdags eftermiddag fick jag känningar av auramigrän när jag satt på jobbet. Jag skyndade mig att ta en tablett men det hann inte hjälpa och jag fick gå 20 minuter tidigare.
Inte förrän till kvällen lättade det men igår morse var det samma sak när jag kom till jobbet.

Det är så fruktansvärt obehagligt!
Det börjar med att jag ser sämre och sämre tills att jag nästan inte ser något alls. Bokstäverna bara hoppar omkring och det gör ju även att jag blir illamående som tusan.
Sen får jag känselbortfall, främst i fingertopparna och i läpparna.
Sen går det även på tal och minne. Jag kan börja sluddra och jag glömmer ord. En del ord får jag inte fram fast jag kan tänka dem.

Det är en sak att få ett anfall hemma när man kan lägga sig och vila men det är fruktansvärt att få det på jobbet eller ute bland folk. Jag kan ju knappt kommunicera!
Och allt jag säger och tänker behöver mycket mer tankeverksamhet och kraft än vanligt så jag blir helt slut.
Och även om jag vet att det inte är något farligt så blir jag rädd och känner ett obehag.

Idag har det känts lite bättre men så startade jag också dagen med värktabletter.
Jag tror att det är min nacke och skuldror mm som spökar. Jag är stel som en pinne och har väldigt ont, mer än vanligt. Det känns nästan som om någon vrider och klämmer min rygg och det är en skum strålande smärta.
Jag har hört mig för och hittat en kiropraktor som flera av mina kollegor går hos men han är tyvärr bortrest och kommer tillbaks i februari. Jag får se om jag kan vänta så länge.
Jag har aldrig gått hos varken kiropraktor, naprapat eller professionell massör men nu behöver jag nog hjälp.

 

Aurafenomen uppträder i allmänhet före migränhuvudvärken. Auran varar vanligtvis 10-30 minuter, sällan mer än 60 minuter, och försvinner (ibland med en symtomfri paus) innan huvudvärken börjar. Mer sällsynt är att individen enbart har aura utan huvudvärk.

 

I regel beskriver migränpatienten hur en liten synfältsdefekt, eller skotom, i form av en prick eller ett tomrum uppstår vid det ställe i synfältet där blicken är fäst. Defekten kan vara så liten att en enstaka bokstav faller bort ur en text. Därefter ökar defekten i storlek och får formen av en halvmåneformig skära med en taggig, lysande eller blixtrande ytterkontur.

 

Patienterna kan ha komplexa visuella störningar. Exempel är färgade bollar eller kantiga siluetter som rör sig över synfältet, eller att de egna kroppsdelarna upplevs vara abnormt stora eller små.

 

Det spekuleras över om religiösa uppenbarelser som har nedtecknats under årtusenden (starkt lysande fenomen på himlen med stjärnor som faller och liknande) skulle kunna vara migränauror. Man är dessutom övertygad om att författaren Lewis Carroll utgått från sina migränauror (dessa återges i hans dagböcker), när han beskriver de olika illusioner som Alice upplever i Underlandet. Hon häpnade exempelvis över hur hennes kropp blev lång, smal eller tjock.

 

En annan auraupplevelse är känselrubbningar som endast drabbar ena kroppshalvan. Vanligast är domningar, krypningar och stickningar i ena handen, kring munnen och i tungan på samma sida som smärtan. Dessa börjar vanligtvis i fingrarna och sprider sig upp en bit på underarmen under loppet av några minuter och därefter till ansiktet. Det förekommer också talrubbningar, men det är mer sällsynt. Mycket sällan kan det som en del av auran uppstå övergående förlamningar i armar och ben.

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  mamma

  17 januari 2019

  du ska inte vänta så länge, gå till dem jag skrev om igår o få en bedömning. Sen kan du ju fortsätta därifrån om du inte blir nöjd eller hjälpt! Ta tag i detta nu! Snälla rara söta dotter, du måste göra allt du kan för att bli bra, vänta är inget alternativ!

 2. Svara

  ejmis

  18 januari 2019

  Migrän är verkligen ett helvete!!Hoppas du kan få hjälp hos kiropraktorn.

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 150
 • 739
 • 402 969
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök