Snöleoparden (Panthera uncia), även irbis, lever i bergsregioner i Himalaya och Centralasien och tillbringar den mildare årstiden ovanför trädgränsen på upp till 6000 meters höjd, men tar sig ner till lågläntare skogsområden på omkring 2000 meters höjd under vintern. Utbredningsområdet sträcker sig från Altaj i södra Ryssland västerut till Pamir och söderut till Nepal och Bhutan.

Förutom vid parningstiden lever snöleoparderna i stor utsträckning ensamma. Dess främsta jaktmetod består av bakhåll, gärna uppifrån. Arten är opportunistisk och tar alla byten som finns tillgängliga, getter, vildfår, vildgetter, murmeldjur, pipharar och även mindre tamboskap.

Populationen beräknas till mellan 4000 och 7000 individer. Dess kroppsdelar används i traditionell kinesisk medicin och den jagas på grund av sin unika päls. Den främsta orsaken till att snöleoparden är hotad är emellertid att den äter tamboskap, främst getter och får.

Grundat med Panpastel

Och nu fick jag äntligen testa min nya snöfärg!

Färdig!

Paulina och jag var på lidl i helgen när jag såg denna lampa. Nu är det så himla mörkt inomhus, även på dagarna, så jag behöver allt stödljus jag kan få och denna var fantastiskt bra!

Dra i spaken för att se före och efter