Målarböcker

Målat en gavial i “Fragile World”

Av
den
18 oktober 2021

Gavialen eller Gangesgavialen (Gavialis gangeticus, engelska: Gharial) är den enda nu levande arten inom familjen gavialer. Gavialen förekommer företrädesvis i Ganges, Brahmaputras och Indus flodområden.

Den vilda gavialpopulationen har minskat drastiskt sedan 1930-talet och är idag (2020) begränsad till endast 2% av dess historiska utbredning. Inledningsvis minskade gavialpopulationen på grund av jakt, där skinnet användes till att tillverka kläder och väskor, men även jakt för att få jakttroféer. På senare tid har dammbyggen blivit ett ökande hot.

Den nu levande arten av gavialer återfinns endast i delar av Indien. Gavialens nos är långsmal och tänderna är långa och vassa. Den långsmala nosen gör att vattenmotståndet är relativt litet när Gavialen hugger efter fisk. De vassa tänderna spetsar även de halaste fiskarna. Eftersom gavialen inte äter stora djur behöver käftarna inte vara lika kraftiga som hos krokodiler och alligatorer/kajmaner. Det innebär att, trots sin längd på upp till 6,5 meter, saknar gavialen den kraft som krävs för att döda en människa.

Gavialen är starkt hotad och föds idag upp i skyddade områden, till exempel i Nepal. Det finns ungefär 235 gavialer kvar i världen, och de lever i floder i Indien och i Nepal, i naturreservat.

Visa före och efter genom att dra i spaken

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 84
  • 3 293
  • 398 714
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök