Hälsa & Livsstil

Kronisk inflammation

Av
den
2 november 2010

Kronisk inflammation i alla muskelfästen

Igår var jag till min nya läkare på den nya vårdcentralen och äntligen fick jag träffa någon som försökte ta mig på allvar!
Efter en undersökning var hon nästan säker på att jag har kroniskt inflammerade muskelfästen.

Det är det som gör att jag har så ont så fort jag rör på mig. Och jag är aldrig stilla så länge att det hinner läka eller bli bättre.
Eftersom jag gått med det så länge räknas det som kronisk och det finns inte så mycket att göra som jag förstod det.

Nu ska jag börja äta en medicin samt smörja in mig med en salva (måste till apoteket idag). Vi ska göra ett test i en vecka och på den tiden ska jag troligtvis bli bättre. Om inte så har hon ställt fel diagnos.
Om det blir bättre så ska vi fundera på vilka mediciner jag ska äta i fortsättningen. Tyvärr är det ju så att de flesta inflammationshämmande medicinerna inte är så skonsamma mot magen.

Jag håller tummarna för att medicinen hjälper! För då får jag ett svar på varför jag har haft sådan värk.
Då får man ta resten utifrån det…

Jag ska även till sjukgymnasten och i veckan ska jag till “sluta-röka-sköterskan”.
Det går framåt…

Akuta inflammationer som inte läker ut kan övergå till kroniska inflammationer som kan ta flera år för läkning.
Med ökad ålder minskar kroppens förmåga att läka inflammationer och man kallar därför ofta kroniska inflammationer för “degenerativa”, dvs problem pga åldersförändringar.
Eftersom närvaron av blodkärl och därmed tillflödet av vita blodkroppar är viktigt för läkningsprocessen inses att partier av kroppen som har sämre blodförsörjning har därmed också sämre läkningsförmåga. Alla muskler börjar och slutar som senor som fäster i skelettet. Själva muskeln har god blodförsörjning, men senorna har inte det. Inflammationer som tar fäste i senor kan därför bli mycket långvariga (jämför inflammationer i hälsenor, armbågar och axlar). Risken med långvariga, obehandlade inflammationer är att de kan ge följdskador, typ artroser.

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
17 kommentarer
 1. Svara

  Lotta

  2 november 2010

  Ska du också sluta röka, jag slutar på måndag :thumbsup: Tar hjälp av champix. Antar att det är orudis eller liknande antiflammatorisk salva du fått. Fick tips av ortopedläkare att det är viktigt att massera in salva ordentligt, att man typ masserar in den under några minuter, Jonas för lov att massera dig morgon och kväll, inte helt fel, man måste utnyttja situationen 💡

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Duktigt!!! Jag vill ha mediciner som hjälp och tyvärr kostar de ju multum så jag måste tyvärr vänta tills jag får råd, troligtvis efter jul nån gång. Jag vågar inte testa utan för om jag inte klarar det finns risken att jag inte törs försöka igen…
   Lycka till nu, du kommer att greja det fint!

   Ja läkaren sa att man skulle massera in salvan ordentligt, gärna flera gånger per dag.
   Ohhh ja, vilket bra förslag! -Älskling, dags för kvällssmörj! Hahaha….

 2. Svara

  Linda

  2 november 2010

  Kronisk värk är ett helvete. Har det själv. Inte pga av det du beskriver dock. Hade nog önskat det vore så för kanske kanske blir du bättre nu hoppas jag på. Inget att göra åt min värk tyvärr. Är en livlig kvinna i en kass kropp 🙁

  Hoppas även sluta röka grejen blir bra för dig. Jag tar det en annan dag ett annat år känner jag!

  Ha en bra dag nu vännen :heart22:

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Usch vad trist! Nä kronisk värk är inget man önskar…. Jag har ju inte ont när jag tar det lugnt, det är ju att stå och gå som gör ont. Och det är också ett jävla skit eftersom jag hare tt jobb där jag hela tiden står och går. Det går ju inte ihop alls!
   Men nu håller jag tummarna för att medicinen ska hjälpa så att jag kan känna mig pigg och kry igen! Jag vill LEVA som “vanligt”!
   Haha ja ungefär så har jag också känt med rökningen… Men nu är det fan dags! Inget blir ju bättre av att jag väntar och i och med mammas diagnos känner jag att det är ännu mer bråttom.

   Ha en bra dag! Kramiz

 3. Svara

  morsan

  2 november 2010

  Vilken medicin fick du? Doktorn kan skriva ut magmedicin som du tar samtidigt så slipper du ont i magen! Håller tummarna att det hjälper, skulle ju vara så skönt att få klart vad det är som spökar! Det var väl precis så min artros började för hundra år sen…problemet är att jag inte riktigt minns hur det var
  Vi har ringt VC för tredje gången idag angående sluta-röka-syrran. Nu säger dom att hon ska höra av sig idag, fan trot… 😀 :heart22:

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Jag minns inte vad den hette, ska hämta ut den idag. Vi ska ju testa i en vecka nu först för att se om det ger någon effekt överhuvudtaget. Jag hoppas det, det vore så skönt!
   Hörde de av sig från VC idag (igår)?

 4. Svara

  Kajsa

  2 november 2010

  Bra att du har träffat en läkare som tar dig på allvar :thumbsup: , dom växer ju tyvärr inte på träd… 🙁
  Hoppas nu att du kan bli lite hjälpt av medicinen. Det är så jobbigt att ständigt ha värk 😥
  Jag har ju tyvärr inte hittat någon medicin som jag kan äta, jag är ju så extremt läkemedelsöverkänslig 🙁

  Lycka till nu med sluta-röka-grejen och allt!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

  Kramisar

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Ja det känns jättebra att någon äntligen lyssnar och inte bara tror att jag klagar för inget liksom. Det är inte jag, jag klagar inte i onödan!
   Jag brukar tåla mediciner så jag hoppas att det ska funka bra!
   Kram!

 5. Svara

  netscape

  2 november 2010

  Att sluta röka är det bästa JAG gjort efter mina barn! Jag håller tummarna!

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Jag kan tänka mig det. Jag är osäker på mig själv men kan andra ska väl även jag kunna liksom?
   Men jag vill ha hjälp för om jag nu ska sluta så SKA jag! Jag vill inte sluta och börja, sluta och börja…

 6. Svara

  Maria

  3 november 2010

  Skönt att det händer något och att någon tar dig på allvar. Och det kommer att gå jättebra med rökningen. Du har tillräckligt mycket “jävlaranamma” för det. 🙂 *kram* :luv:

  • Svara

   Saija

   3 november 2010

   Ja det är jätteskönt, jag klagar ju inte för inget liksom! Mmm jag hoppas verkligen att jag kan sluta, fast det känns konstigt, vemodigt på något vis. Svårt att förklara. Jag vet att det låter helkonstigt att man kan känna så.
   Och jävlaranamma vette sjutton om jag har… Men jag hoppas det!
   Kram tillbaks!

 7. Svara

  catja

  11 november 2010

  Jag har också precis som du ständig värk i hela kroppen. Kan vissa dagar knappt böja mig ner och ta på strumporna själv. Ont när jag går. Ont i svanskotan när jag sitter. Axlar, höfter, fötter värker. Har själv fått kortisonsprutor någon gång men det håller inte så länge och är inte bra i längden. Har sedan i perioder själv medicinerat med Voltaren för att stå ut. Läkaren rycker mest på axlarna. Tror väl man är inbillningssjuk. Säger bara att de inget finner i blodprov.

  Jäkligt nyfiken på vad för medicin du får.

  • Svara

   Saija

   15 november 2010

   Svarar i din blogg…. 🙂

 8. Svara

  David

  3 februari 2013

  Hej, ett tips. Din kroniska inflammation beror på att du äter lagad kost som bygger en bas för inflammation i din kropp och för att det börjar ta ut sin rätt pga att du har mindre motståndskraft än vissa andra, men nästan alla får olika former av problem av sådan kost med tiden, det fick även jag.

  Vet inte om du äter animalisk kost dessutom men antar det och det är ännu mer inflammationsfrämjande än övrig lagad mat.

  Jag är beredd att slå vad om en tusing att ifall du lever på raw food i 2 månader så kommer du se en förbättring redan första två veckorna och du kommer vara fri från den “kroniska” inflammationen senast efter två månader, troligen efter bara en. Beroende på vad du ätit innan kan du få lite små avgiftningssymptom.

  Du har min mailadress så välkommen att höra av dig om du vill ha mer info, men kan annars rekommendera att bara söka på raw food anti inflammatory på google och youtube så kommer du se att det finns många som blivit fria från liknande kostorsakade problem före dig.

  Lycka till! <3

 9. Svara

  Peter

  29 oktober 2014

  Hej!
  Jag har haft kinkande problem, med inflammationer i muskelfästen på olika ställen i kroppen.
  Har ätit naproxen i Max dos ett bra tag och tänkte pröva en förändring av kosten, har varit skeptisk till
  Lchf kost men har läst att den är anti inflammatorisk och hör och häpna min värk avtog efter knappt två veckor!
  Har sedan dess bara fått knapra naproxen efter att jag fuskat med pilsner och alkohol.
  Pröva gärna några veckor, om det inte hjälper dig kan du ju alltid sluta.
  Hoppas att det går bra och att du blir bättre 🙂
  / Peter

 10. Svara

  Lilly

  31 juli 2016

  Hej!

  Tänkte fråga dig om hur läkarna diagnistiserade dig med inflammation i muskelfästen? Syns det genom vanliga blodprov? Hur kommer läkarna fram till den diagnosen?

  Otroligt tacksam för svar.

  Lider själv med liknande symtom som dig men läkarna hittar inget fel.

  Kram

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 98
 • 749
 • 429 988
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök