Av
den
28 september 2013

 

Väntar på att maten ska bli klar… Porterstek, mmmm…
[/vc_column_text]

    1,6 kg stek, benfri
    1 flaska Porter (33 cl)
    1,5 dl kinesisk soja
    1,5 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
    6 st svartpepparkorn
    6 st krossade enbär
    2 tsk timjan, torkad
    2 st stora vitlöksklyftor
    1 st stor gul lök i klyftor
    2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond

    Såsen (det viktigaste)
    8 dl sky
    5 msk vetemjöl
    2 dl grädde

    Empty tab. Edit page to add content here.
    1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga “lite trångt”.
    2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
    3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud under lock i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
    4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
    5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
    6. Sila ner skyn i en stor kastrull – det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
    7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte – den smakar massor!
    8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
    9. Färdigt att servera!

    Serveringsförslag: Ugnsstekta potatisklyftor är perfekt till. Annars hemmagjort potatismos eller vanlig kokt potatis. Gärna stekta smålökar (sockra lite på dem när du steker så blir de vackra). Sockerärter, haricot verts mm passar också till. Och lite gelé.

    Betyg:
    [Rating:5/5]
     

    Klart!
     

     

    Taggar
    LIKNANDE INLÄGG

    SKRIV EN KOMMENTAR

    Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

    Arkiv
    Tidigare bloggat
    Bloggkanaler
    Follow



    Statistik
    • 116
    • 688
    • 358 031
    • 2 541
    • 8
    • 3 244
    Sök