Helgen den 8-9 augusti var vi på Flygfesten i Dala-Järna.

Flygfesten i Järna rankas som en av Norra Europas största flygshower. I helgen fanns piloter från sex olika länders flygvapen på plats.
För publiken var det bara att sitta och njuta i sol-skenet när både civila och militära flygplan från första världskrigets Fokker Dr1 till det moderna JAS39 Gripen dundrade fram i luftrummet.


Englands Aerostars med propellerflygplan och Breitling Jet Team från Frankrike bjöd på hissnande uppvisningar. Men det var även flera andra spektakulära uppvisningar som imponerade på den stora publiken. Johan Gustavsson från arrangörsklubben fick ta emot stora applåder efter att han landat med sitt segelflygplan. Hans skicklighet som pilot fick verkligen publiken att lyfta på ögonbrynen den här helgen. Båda dagarna fick även publiken se skickliga piloter i bland annat P51D Mustang, Spitfire MkXV11e, Hercules, helikoptrar, och modellflyg.

Flygfantomen Jurgis Kairys från Litauen visade också varför han är världsmästare. Hans konster i luftrummet är bara så fantastiska att de egentligen borde vara omöjliga. Efter en två dagars flygfest i Järna är det bara att lyfta på kepsen för alla i arrangörsklubben som även i år lyckades bjuda på ett arrangemang i världsklass.

Ett videoklipp jag snickrat ihop från flygfesten

 

0