Dubai 2017 Semester/Resor

Dubai – By Car

Av
den
9 juni 2017

Vi bokade bil med privatchaufför i 10 timmar en dag, för att kunna åka runt lite och utforska Dubai.

Resan startade med en bilresa på nästan 1 1/2 timme för att komma ända bort till “The palm” och jag fotade lite från bilden på vägen.

Det byggs verkligen ÖVERALLT i Dubai!
IKEA!!! Chauffören bara skrattade när vi skrek – “IKEEEAAA!!!” i kör i bilen, haha!

Skyskrapor och öken i en salig blandning…

Alltså, istället för trista betongpelare till bron har de dekorerat dem som träd!!! 😍

På tal om bilar i Dubai

Störst kör först! Stora bilar är att rekommendera med tanke på trafiken. Skall man göra utflykter i öknen så krävs också en lite större och 4-hjulsdriven bil.

Det är en god idé att ha en mörkfärgad film på rutorna eftersom det skyddar mot värmen. “Vanliga” människor för nöja sig med en 30 % – mörkfärgning medan shejken och hans familj får ha upp till 50% mörkfärgning. Vidare har shejken och hans närmsta följeslagare låga registreringsnummer på sina, oftast, vita bilar.

Parkeringsböter och fortkörningsböter finns även i Dubai. All trafik övervakas genom en mängd kameror. Böterna får du inte alltid direkt i handen, utan de registreras på ditt bilnummer. Varje år skall man förnya registreringen och då kontrolleras dina eventuella böter. Alla böter på alla dina bilar skall vara betalda innan du kan förnya sin registrering. 

Det händer extremt många trafikolyckor i Dubai. Om det händer måste ni stå kvar tills polisen har kommit och registrerat olyckan. Det gäller oavsett vad det är och var det är. Det gäller även ute i öknen som även den är övervakad. Polisen kommer till platsen och gör en bedömning utifrån vad de ser. Ingen tid för ”small talks” alltså. Är någon av chaufförerna påverkad av alkohol är det den personen som åker direkt i fängelse oavsett vem som orsakat olyckan.

När man tankar här behöver man inte kliva ur sin bil utan hissar lite nonchalant ner rutan och talar om vad man vill ha för bensin, full tank. Man får rutorna tvättade och sedan betalar man den fulla tanken med ett leende, 240 kronor! Bensinen kostar ungefär 2,50 kronor per liter.

För att få ett körkort i Dubai måste du ha ett visum med dig, vigselbevis, passet och en kopia av detsamma.

 

What’s the number of your plate?
Dom är lite galna när det gäller nummer i Dubai. Det är oerhört viktigt att ha en bra nr-serie av ditt mobilnummer, kontorsnummer och framförallt på din registreringsskylt på bilen. Det bästa är att ha liknande siffror (t ex flera ettor, tvåor, treor etc, alt t ex 121212 el likn, sjuor är också mkt populära).

License plates i UAE har oftast en bokstav + ett 1-5 siffrigt nr. På bilarnas reg skyltar i Dubai/ Abu Dhabi är det så lågt nr som möjligt som gäller, Dubais ledare Sheikh Mohammed har t ex en bil med nr 1. För dem som inte bryr sig så blir numret såklart det slumpmässiga man får när man köper och registerar bilen, antingen som ny eller begagnad. De nya seriernas mest populära nr auktioneras dock ut till försäljning till högstbjudande i alla emiraten, men det är i Dubai och Abu Dhabi som det är mest fruktbart.

Det är nämligen väldigt många i UAE som bryr sig MYCKET om vad som står på denna skylt, och helst tar med sig en skylt de ägt innan när de köper ny bil (vilket de gör ofta) om nummerkombon är riktigt bra. Och man kanske kan förstå varför när man inser priserna de betalat. En generell regel är att nr som är 3 siffror el lägre ibland kan kosta dig sisådär 100 000 AED eller mer (dvs ca 218 000 SEK juni 2010). Ett nr med bara 2 siffror upp mot minst 500 000 AED garanterat. Rekordet (världsrekord såklart, vad trodde ni?) är dock ofattbara 52,2 MILJONER AED (dvs nästan 114 miljoner SEK), för en registreringsskylt ned nr 1 på, såld till en 25-årig business man (!!!) i Abu Dhabi i Feb 2008. 

Resultat när jag berättar detta för turister i Dubai: Alla går runt på shopping mallens parkering och kollar efter regskyltar med bra nummer att fota :). Funkar också bra som förströelse när ni sitter fast i Dubaitrafiken- kolla på regskyltarna runt dig och föreställ dig hur mycket de kostat…Roligast är när den bra skylten ifråga sitter på en gammal skruttig eller rostig bilmodell, dvs skylten kostar nog bra mkt mer än bilen….

Taggar
LIKNANDE INLÄGG

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
  • 63
  • 2 860
  • 406 669
  • 2 541
  • 8
  • 3 248
Sök