Vardagsliv

Det här med tandvård

Av
den
2 april 2017

Som de flesta av er vet så har ju tandläkarbesök aldrig varit min favoritsysselsättning direkt. Jag har extrem tandläkarskräck och det har resulterat i ganska dåliga tänder och många akuta besök för min del. Jag väntar med att gå dit tills det är riktigt akut och då gör det både ont och blir dyrt.
Dessutom har min dåliga ekonomi genom åren gjort så att jag skjutit upp på besöken, det är ju inte direkt billigt med vare sig enklare undersökningar eller åtgärder.

Jag har ju tre vuxna men ändå unga barn och jag vill verkligen inte att de får lika dålig tandhälsa som mig och nu såg jag att det finns en tandförsäkring hos Allra. Det är ju toppen för jag misstänker att de unga också kan tycka att det är en “onödig” jobbig utgift med att kontrollera sina tänder minst en gång om året. Behöver man dessutom göra något, laga hål eller så, så blir det självklart ännu dyrare. Nu kan de betala en fast inte så farligt hög avgift varje månad. Tar man det på autogiro märks det ju knappt!

Visste ni att socialstyrelsen anser att en vuxen ska klara sig med 20 tänder, jämfört med normala 28 stycken?! Detta gäller människor som går på bistånd, gamla, sjuka och fattiga.
Alla kan hamna där, oavsett hur ens ekonomiska situation ser ut idag. Det gäller att tänka framåt, precis som med alla försäkringar. Man tror ofta att det inte ska drabba en men OM det gör det så är det skönt att ha en bra försäkring att lita på.

Jag har ofta undrat varför tänderna inte inkluderas fullt ut i sjukvården. Fungerande tänder är lika viktigt som fungerande fingrar!
Alla vet vi att munnen tillhör kroppen men det gör den inte helt ut försäkringssynpunkt.

Dels så kan man bli rejält sjuk av tandinflammationer, man får värk, kanske får stanna hemma från arbete. Det kan bli kostsamt, både för den enskilda personen men också för samhället.
Man löper 30 procents överrisk för hjärtinfarkt om man har tandlossning! Tandlossning är också bland de 10 vanligaste sjukdomarna… Det säger en hel del.

Jag rekommenderar er verkligen att skaffa en tandvårdsförsäkring om ni inte redan har det. Att få en oförutsedd utgift hos tandläkaren kan bli mycket dyrt!

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  Anita

  3 april 2017

  Saija, tandvårdsförsäkring är ett bra förslag men inte hos Allra. De har hamnat rejält i blåsväder och är under utredning.

 2. Svara

  mamma

  11 april 2017

  Oj, visste inte att det fanns en försäkring. Vet du att min mamma, din mormor, hade dåliga tänder redan i unga år, när hon var i 40-årsåldern hade hon redan protes! För att inte tala om din pappa som redan när vi var ihop hade protes (typ max 30 år) Det betyder att du har väldigt dåliga anlag, för det är faktiskt ärftligt. Jag har ju faktiskt ingen protes eller dylikt, men ser inte fram emot min tandsanering som kommer att kosta mig ca 30.000 och jag som är ganska krass fundera ju på om det är värt det i min ålder, jag kan ju dö imorgon dag…Men men än så länge försöker jag hänga på, för jag får faktiskt ca 50 000 från tandvårdsförsäkringen från landstinget. Jag tycker ju som du att tandvård ska inkluderas helt i vården, o även glasögon, men, vi är inte där, o det finns nog inga länder i världen där man har mindre avgifter totalt för sjukvården än här i Sverige, så vi får väl vara skapligt nöjda ändå

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 1
 • 2 467
 • 403 815
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök