Hälsa & Livsstil

Dags för en hälsokontroll?

Av
den
6 februari 2021

Ni som hängt med mig ett tag vet att jag jobbat rätt mycket med min hälsa de senaste åren.

Jag började med att ta hand om min psykiska hälsa. Jag behövde det efter alla jobbiga år och alla tunga händelser, skilsmässa, separationer, otroheter, medberoendeproblematik mm.

Det är inte så ofta jag tänker på allt det längre men det bevisar ju bara hur långt jag kommit!
Jag behöver ingen annan för att må bra och vara lycklig. Jag väljer just nu att leva ensam och fokusera på mig själv och min familj.
Om jag jämför mitt liv nu med för bara 2-3 år sedan, men allra mest för 4-5 år sedan, så är det som natt och dag! Jag är mycket mer harmonisk idag och jag tar hand om mig själv, i lagom doser på både in- och utsida.

För strax över två månader sedan slutade jag att röka. Ett stort steg för mig och jag hoppas verkligen att jag kan hålla mig rökfri resten av mitt liv!

Och vid årsskiftet påbörjade jag min viktresa. För speciellt det senaste året, när jag försökt kravla mig upp, har sådant fått stå tillbaks en del vilket resulterat i en ohälsosam viktuppgång.

Det här året, 2021, kommer jag att fokusera på att vara fortsatt rökfri, fortsatt må bra psykiskt och gå ner i vikt.

Jag följer ju min viktresa genom att väga mig regelbundet och skriva upp resultaten. Jag har en smart våg som skickar all data direkt till mina hälsoappar.

Men man kan inte följa allt på så vis. En våg visar bara siffror och egentligen inget mer.
Det skulle vara intressant att göra en hälsokontroll. Gärna en nu och en om ett år, för att kunna se mer ingående vad som händer och hur kroppen mår.
Jag är inte en person som gärna springer hos läkaren och jag har aldrig gjort en “årlig hälsokontroll” som jag vet att många gör. Jag går bara till läkaren om det är kris och jag mår riktigt riktigt dåligt.

Men, på Medisera kan man onlineboka en hälsokontroll och man kan välja mellan Hälsokontroll Bas, Mellan eller Stor.
I Hälsokontroll Mellan får du bland annat 32 st analyser som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och/eller leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, testosteronnivåer och inflammation.

Man behöver inte göra mer än att boka in ett blodprov på ett provtagningsställe, resten sköts online. Hur smidigt?

Visste du att...?

 • Med blodprov går det att se om en kvinna är i klimakteriet. En period som innebär kraftigt hormonella förändringar där bland annat stora växlingar i nivån på hormonerna östrogen och FHS uppstår. Mat och motion kan minska de fysiska och psykiska besvären som klimakteriet kan innebära.

 

 • Man kan mäta nivån av natrium i blodet via blodprov. Natrium påverkar bland annat kroppens nerv- och muskelfunktion. Dessutom reglerar mineralämnet vätskebalansen. Blodprov kan påvisa avvikande värden och tas exempelvis vid misstanke om njur- eller hjärtsjukdom samt om en person är uttorkad.

 

 • För att upptäcka sköldkörtelrubbningar kan blodprov genomföras som mäter hormonerna T3, T4 och TSH samt antikropparna Anti TPO och TRAK. Symtom på sköldkörtelrubbning är bland annat sömnproblem, inre stress, plötsliga svettningar, trötthet och energilöshet.

I Mediseras kunskapsbank hittar du mer intressant fakta.

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  mamma

  6 februari 2021

  Låter inte som att det är gratis, annars en bra grej. Jag har ju tänkt att jag skulle börja med att ta prover och sen besöka doktorn. Men orkar inte ännu ta tag i det, får bli lite varmare och skönare innan jag sätter mig på bussen.
  Om du har råd ska du göra en koll tycker jag!
  Kram

 2. Svara

  mamma

  6 februari 2021

  Haha, då får jag åka till Eskilstuna för blodprov, låter lite långt, förmodligen är det samma för dig. Företaget har ingen verksamhet eller samarbeten norr om Mälardalen, tyvärr

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 79
 • 749
 • 429 920
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök