Semester/Resor

Dag 2 Alanya

Av
den
7 maj 2013

Dag två i Alanya ägnades åt utflykter. Vi hade bokat dagens utflykter genom vårt resebolag Nazar och vi är jättenöjda med dagen trots det lite höga priset.

Dim Cay
Här får du en enastående möjlighet att besöka en riktig bananplantage! Därefter går turen vidare till den flera tusen år gamla droppstensgrottan, där endast fantasin sätter gränserna på vilka former och färger du ser. Härifrån kör vi vidare till lunch i den avkopplande atmosfären på flottarna vid Dim Cay-floden.

Efter frukosten träffade vi våra guider för en liten uppdatering om Turkiet och sen blev vi upphämtade av en minibuss för att åka till det första stoppet, bananplantagen.

 

Då bananen kom till Alanya
Under den andra halvan av 1800-talet var Alanya’s enda förbindelse till omvärlden den via havet.
Båtarna seglade ut från Alanya med kurs mot bland annat Egypten och Cypern. Lasten var full av trä, sesamfrön, bönor samt diverse nötter och frukter. På återresan var godset utbytt mot bland annat salt, såpa, olja och pynterier från fjärran länder. Det var på en sådan resa till Egypten som köpmannen Serifali Ahmet Aga tog en bananplanta med sig tillbaka till Alanya och planterade den i sin egen trädgård, mest för prydnads skull. När bananplantan började att bära frukt, gav han stränga order till hela familjen att inte äta bananerna, eftersom de förmodligen var giftiga.
Efter en tid föll de mogna bananerna till marken och blev snart uppätna av myror och andra insekter. Familjens hushållerska såg detta ske och förstod att bananen inte alls var giftig. Hon bestämde sig för att provsmaka en av dessa nya frukter. Hushållerskan tyckte om smaken och spred detta faktum vidare till andra.
På så sätt blev myten om den ”giftiga” plantan avlivad, och snart började bananodlingen ta fart i Alanya. Från omkring 1920 började efterfrågan att stiga och odling av bananer startade i större omfattning.
Turkiets bananproduktion är koncentrerad till ett 200 km långt bälte som sträcker sig längs kusten från Manavgat genom Alanya och ända till Anamur.
Detta smala bälte är det enda område i Turkiet som har de rätta klimatförhållanderna för bananodling.
Bananen är en otroligt skör planta, som kräver mycket vatten och ett milt klimat. När vintern närmar sig och vädret börjar bli instabilt, sätts det i dag plast runt om bananklasarna för att skydda dem mot fukt och kyla.
Det är möjligt att skörda bananer två gånger om året, och en planta kan ge upp till 75 kg frukt per skörd. Varje år produceras det 40.000 ton bananer i Turkiet. Detta är dock inte tillräckligt för att ens täcka det egna behovet inom landet.

 

Efter besöket på bananplantaget åkte vi vidare upp mot grottan, Dim Cave, en slingrig väg med hisnande utsikt. Grottan är 360 meter lång, upptäcktes för 14 år sedan men bildades för 1.000.000 år sedan.

Nu var vi hungriga så vi skjutsades ner till Dim Cay Valley där vi fick äta en god buffé på en av de flytande flottarna.

Dim Cay är en floddal som ligger mindre än en halvtimmes bilresa från Alanya. Detta natursköna område är ett populärt utflyktsmål för familjer. Avnjut ett gott mål mat ombord på en av de flytande plattformar som finns på restaurangerna längs floden. Man kan beskåda vattenfall och forellodlingar längs floden och det går också att bada i det ca 14-gradiga vattnet.

 

Framåt kvällen åt vi middag på en strandrestaurang och Tobbe fick nog jordens minsta pizza, haha!

 

Senare på kvällen gick vi på en promenad längst med stranden, fotade, badade fötterna i havet och lyckades boka en utflykt med piratbåt till dagen därpå.

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  mamma

  8 maj 2013

  Kanonfint

 2. Svara

  Tette Merio

  8 maj 2013

  Otroligt fantastiska bilder! 🙂

  Det där med att bananer växer uppåt minns jag att jag tyckte såg så märkligt ut, när jag var på Madeira för länge sedan och hade ett bananträd precis utanför fönstret till hotellet.

  Kram!/Moster Tette.

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 34
 • 741
 • 429 297
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök