Nu behöver jag hjälp av er duktiga bloggläsare igen!

Vad är det här för träd/växt/buske…?
Jag hittade den i den lilla skogsdungen vid vårt hus och jag reagerade direkt på de klarlila-rosa små blommorna. Den lyste verkligen upp där i skogen bland allt brunt och grått!

Det ser ut som ett litet träd som är på väg att växa upp, ca 40-50 cm högt.

En dålig bild på hela trädet (eller vad det nu är?)

 

EDIT:
Jag tror jag vet, det är en TIBAST va?

Tibast är en lövfällande buske som blir 1,5 meter hög. Bladen är mjuka, 3-8 centimeter långa och 1-2 centimeter breda. Den blommar tidigt på våren på bar kvist. Blommorna är rosa eller ljuslila, i sällsynta fall vita, 10-15 millimeter i diameter och har stark, behaglig doft. Frukten är ett klarrött bär som är 7-12 millimeter i diameter.

Växten är ursprunglig i större delen av Europa och västra Asien. I Norden förekommer den sparsamt, och är i Sverige som vild fridlyst i vissa län. I södra Europa växer den på högre höjder över havet. Norrut förekommer den upp till norra England och centrala Skandinavien, främst i lövskog och på skogsängar.

Bären är mycket giftiga för människor, men vissa fåglar är immuna mot gifterna. De äter bären och sprider på det sättet fröna. Om bär förtärs av en människa orsakar det en brännande smärta i munnen och i halsen, blåsor och salivavsöndring. Andra följder kan vara kräkning, magsmärtor, diarré. Första hjälp är att ge dryck och koltabletter. Växtsaften är också kraftigt ögonretande. Vid tillbud måste ögat omedelbart sköljas med vatten i minst 5 minuter. Även tibastbuskens bark är mycket giftig, liksom övriga delar.
Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men kan i svåra fall leda till medvetslöshet, kramper och njurskador. Två bär ger allvarlig förgiftning, tolv bär har lett till dödsfall. En svår förgiftning kan pågå i månader.