Jag började få ont i min fot i början av sommaren, eller om det till och med var i våras? Minns inte riktigt…

Jag fick som små blåsor precis under tårna, på undersidan av foten. Blåsorna sprack och det bildades sår som gjorde vansinnigt ont.
Trodde först att det var skavsår, eller möjligtvis fotsvamp, men det blev bara värre och värre med tiden trots att jag försökte lindra på alla möjliga vis. Smörja in med fuktighetsbevarande salvor, salvor mot svamp mm. Inget hjälpte!

Pratade med vårdcentralen som inte ville ta emot mig på besök i somras utan de skrev ut ännu mer salvor som de tyckte att jag skulle prova. De kunde givetvis inte heller tala om VAD jag hade drabbats av utan att ha sett det men de trodde nog att det bara var lite torrt eller något…?
Jag är inte den som söker vård i onödan, det ska MYCKET till innan jag söker vård och kontaktar läkare!

Jag ville inte tjata och verka fjantig så jag hämtade ut salvorna och fortsatte smörja, och lida.
I slutet på sommaren blev det värre och jag började få problem att gå.
Tänk er att gå på öppna sår! Det känns som en blandning att gå på eld och glasbitar, obeskrivligt smärtsamt!

En del dagar var bättre, andra sämre, och humöret började tryta. Man tänker inte på det vardagligt när allt är bra men… det här med att inte kunna GÅ! Gå omkring här hemma, gå till sophuset med soporna, ut med hundarna, åka bort… Allt blir till en enda plåga!
Inget känns kul!

När jag inte kan gå ordentligt utan haltar och lägger tyngden på ena sidan av foten så belastar jag ju kroppen fel och min fibromyalgi blir hundra gånger värre!
Definitivt en ond cirkel!

Det höll på att bli ohållbart så jag ringde min läkare igen och sa att nu MÅSTE jag verkligen få komma och få HJÄLP!
Fick vänta ett tag på en tid men var ändå sååå glad när det var dags, nu skulle jag äntligen få hjälp, få en medicin som hjälper och bli bra! Yippie!

Min läkare tittade på min fot och utbrast: -“Ledsen Saija, men det här är PPP.”
???
-“Jaha?”

Hon förklarade lite snabbt att det är en ovanlig kronisk sjukdom som främst drabbar rökande kvinnor i åldern 40-60 år. Hon var i stort sett säker på att den utlösande faktorn för min del var stress. Hon tyckte att jag skulle läsa mer på internet och sen skrev hon ut kortisonsalva som skulle dämpa besvären och framförallt klådan. Någon direkt botemedel finns det inte!

Om PPP, klicka på flikarna för att läsa mer. Känsliga varnas för bilderna!

Den egentliga orsaken till sjukdomen är okänd. Sjukdomen lockas ofta fram och försämras av allmäninfektioner, influensa, halsfluss m.m.
Psykiska stressfaktorer verkar ibland också ha betydelse.

Det har visat sig att omkring 95% av patienterna är rökare. Betydelsen av detta är oklar. Enstaka patienter har också visat tecken till fel på sköldkörtelfunktionen men detta eventuella samband är för närvarande osäkert.

Många uppfattar sjukdomen som en specialform av psoriasis och enstaka psoriasisfläckar kan ibland finnas på andra ställen på kroppen. Andra har ifrågasatt sambandet med psoriasis och möjligen finns olika former av sjukdomen.

När man väl har fått sjukdomen är det mycket liten chans att bli av med den eftersom det inte finns något botemedel eller riktig behandling. Precis som med många andra hudsjukdomar så kommer och går symptomen och det finns olika faktorer som påverka cykeln.

Det finns patienter som haft 1-2 perioder under hela sitt liv med PPP, dessemellan varit helt besvärsfria många år och det finns de som har så gott som ständiga svåra besvär. Sjukdomens utbredning och svårighetsgrad varierar alltså mycket kraftigt.

Den vanligaste form av pustulös psoriasis är Pustulosis palmoplantaris (PPP) som drabbar i regel uteslutande kvinnor. Denna form av sjukdomen drabbar nästan enbart rökare, 95% av alla med PPP, och hittas oftast på handflator och/eller fotsulor. PPP gör huden röd, öm, svullen och med var bildande blåsor. Blåsorna kan hos vissa vara smärtsamma och påverka förmågan att använda händer på ett normalt sätt eller gå på fotsulorna. I första skedet är blåsorna runt 1-10 mm stora och gulfärgade men ändrar sedan utseende till en brunfärgad yta där de efter 1-2 veckor fjällar av.

Pustulös psoriasis som är generell är en allvarlig form av psoriasis som är sällsynt. När man drabbas av denna form av psoriasis bildas det blåsor som sitter tätt inpå varandra och gör huden röd och öm. Individen blir påverkad genom feber, trötthet och utmattning, muskelsvaghet och minskad aptit. Det är även vanligt att patienten känner sig frusen och får hög puls. Individer som blir drabbade av pustulös psoriasis som är generell är tvungna att bli inlagda på sjukhus, främst äldre individer, då tillståndet kan vara livshotande. Infektioner, medicin eller brännskador från solen är faktorer som kan utlösa pustulös psoriasis..

Det här är inte mina bilder utan jag har letat upp några på Google bara för att visa hur det kan se ut.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2