Hälsa & Livsstil

Besöket hos sjukgymnasten

Av
den
3 december 2010

Jag var hos sjukgymnasten igår och hon sa att jag var överrörlig, med förklaring att mina ledband/leder som sitter runt musklerna inte stöttar och hjälper musklerna som de ska.
Hon konstaterade också att jag hade ont i massor av muskelfästen.

 

Överrörlighet – hypermobilitet

Hypermobilitet (överrörlighet) är motsatsen till mobilitet och är medfödd och ärftlig. Den kan vara partiell eller total och kan konstateras visuellt, när man har en extrem böjning i t.ex tumme, handled, armbåge eller rygg. Vid framåtböjning med raka ben kan man oftast lägga hela handflatan i golvet.

Om man inte har några smärtor behöver överrörlighet ej innebära någon nackdel.
Det kan tvärtom vara en fördel t.ex i idrottssammanhang, eftersom man är vig och tålig.

Överrörlighet kan dock orsaka smärta och besvär i form av muskel- och ledsmärtor då t.ex led- och korsband övertänjts.

Tillståndet innebär att man har en ökad rörlighet i kroppens leder på grund av en slapphet i de omgivande mjuka vävnaderna.

Graden av överrörlighet kan variera. Därför skiljer sig också besvären i grad och styrka. Vanliga problem är att man lätt vrickar leder. Lederna är lite ostadiga och det ger svårigheter vid fysisk belastning. Detta kan gälla alla kroppens leder, till exempel fotleder, knän, ryggens och bröstkorgens leder, handleder och fingrar, med flera. Orsaken är en slapphet i ledernas stödjevävnader.

 

Någon läkemedelsbehandling mot BHS finns inte. Vanliga smärtstillande eller anti-inflammatoriska mediciner har oftast inte någon större effekt.

Behandlingen inriktas huvudsakligen på följande:

 • Träning med hjälp av sjukgymnast för att förbättra muskelstyrka, balans och kroppskännedom.
 • Information om hur man kan skona lederna från belastning. Här finns det ofta en hel del att göra, både när det gäller arbete, fritid och hem. Vanligen är det med hjälp av sjukgymnast och arbetsterapeut som man går igenom praktiska situationer och söker lösningar och knep. En viktig sak är att undvika det som brukar kallas ytterlägen eller ändlägen i statiska ställningar.
 • För den som även har en problem med smärta, har så kallad kognitiv terapi visat sig vara av värde. Det är en form av samtalsterapi som kan ges enskilt eller i grupp, och riktar in sig på hur man ska kunna hantera sin situation som den är. Man kan även ha glädje av deltagande i så kallad smärtskola, där man får information och stöd samt möjlighet att träffa andra i samma situation.

 

På grund av den konstanta muskelspänning som blir följden av överrörliga instabila leder, blir det en snabb uttröttning av muskulaturen vilket i sin tur skapar smärta. Eftersom muskelspänningen inte får en chans att avta sprider sig smärtan vidare i en slags ond smärtspiral.

Den smärtproblematik som många brottas med är så invalidiserande att den avsevärt nedsätter funktionsförmågan vad avser arbete, livsföring , sociala aktiviteter och livskvalitet.

 

Hypermobilitetssyndrom debuterar ofta i samband med en fysisk överbelastning eller skada. Även psykisk överbelastning kan vara orsaken. Man gör för stora rörelseuttag som i sin tur leder till smärta i muskler, senor eller leder. Att leva med ständig värk gör att man också är ständigt trött. Man bär på en utmattning som är omöjlig att förklara och att få förståelse för. Det är så lätt att smärta och trötthet börjar dominera livet och det tar tid att ta kontrollen över den. Att ständigt, varje sekund, leva med värk är mycket stressande.

 

Jag har inte fått en diagnos, utan det här är också spekulationer än så länge. Eftersom “diagnosen” kronisk inflammation i alla muskelfästen inte verkade stämma, eller iallafall så hjälpte inte medicinen, så måste de söka vidare. Nu ger jag mig inte.

Sjukgymnasten ska prata med min läkare som ska fundera och återkomma i nästa vecka. Då får jag veta vad nästa steg blir.

 

Jag mår sämre och sämre och nu krävs det inte mycket för att jag ska få ont…

Det tär på hela familjesituationen (och även jobbsituationen) och jag vill ha hjälp av någon som KAN och VILL hitta en orsak till min smärta.

Smärtan syns ju inte så självklart tänker inte andra på att jag har ont och inte orkar som förut. Ibland känns det som om att jag får försvara mig för att jag inte gjort det jag borde… Och jag känner mig värdelös.

 

Jag vill ha tillbaks mitt gamla liv!

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
4 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa

  3 december 2010

  Jag är också väldigt överrörlig :shrug:

  Kramis

 2. Svara

  morsan

  3 december 2010

  Jag tror inte man testat mig någon gång just angående rörlighet, men när jag var frisk och vig hade jag inga problem att få ner handen i golvet med raka armar…
  Nu får vi hålla tummarna att dom skickar dig på vidare utredning och att sjukgymnasten också kan ge dig övningar som kanske hjälper i långa loppet :heart22:

 3. Svara

  Trebarnsmamman

  3 december 2010

  Väldigt tankvärda saker du skriver. Precis som du känner igen i det jag skrivit känner jag igen mig i det du skriver! Stå på dig och försök vara tydlig när du berättar hur du mår, varför du mår och på vilket sätt det påverkar ditt liv och din familj. KRAM

 4. Svara

  CamillaH

  3 december 2010

  En till överrörlig här….
  Kramar!

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 76
 • 764
 • 429 470
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök