Vardagsliv

Besök på en strutsfarm

Av
den
12 juni 2012

Idag kände jag för att fota djur och det slutade med att jag drog med Jonas till Sahlins strutsfarm i Borlänge. Tänk att vi aldrig varit där trots att vi bor så nära.
Först tog vi en fika, strutsglass, och sen gick vi till det nybyggda bebishuset för att titta på de fulsöta ungarna som nästan såg ut som igelkottar med långa ben och näbb!

I gårdsbutiken kunde man förutom att köpa fika även köpa olika produkter tillverkade av struts eller delar av struts, till exempel olika tvålar, strutsägglampor, ljuskoppar gjorda av strutsägg, dammvippor, smycken, plädar och delikatesser.

 

 

Strutsar
Fåglar är dagens dinosaurier och strutsen är deras nu levande närmaste släkting. Hos Sahlins Struts finns Strutio Camelus, den som ursprungligen levde vild i Afrika. Om man tittar på strutsarnas ben ser man att de är reptillika. I vingspetsarna kan man se klor på samma vis som en Arkeopteryx (Urfågel) hade. Strutsarna är världens största fågel och kan tack och lov inte flyga.

Strutsarna lägger ägg i perioder mellan april och september, då honan periodvis lägger ägg som mest varannan dag. Hos Sahlins Struts lägger de i snitt 30 ägg per år. De första 12 månaderna växer strutsarna väldigt fort, som mest 1 cm per dag, och när de är ett år gamla så har de uppnåt en höjd på över 2 m. Strutsarna kan bli väldigt gamla och världens äldsta struts blev hela 81 år i Sydafrika. Avelsdjuren i Sydafrika brukar bli 40 år gamla. De äldsta strutsarna hos Sahlins Struts är födda 1994.
Maten består till stor del av gräs eller hö, men fåglarna får komplement av havre och koncentrat. Stenar behöver strutsarna också äta för att mala maten i magen. Det är deras ”löständer”.

Hjärnan hos en struts är väldigt liten, ungefär som en valnöt. Däremot ser strutsarna otroligt bra.

Strutsarna är revirhävdande djur, särskilt under parningstid. Man kan inte gå in till dem utan ett föremål så man blir längre än strutsen. Att springa ikapp med en struts är lönlöst eftersom den springer ca 60 km /h. Strutsen försvarar sig inte som många tror med näbben, utan det är deras farliga sparkar som är livshotande för fiender. Den kan till och med sparka ihjäl ett lejon i närstrid.

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
3 kommentarer
 1. Svara

  Micke

  13 juni 2012

  Jag har en strutsfarm 7-8km härifrån med sen kanske 15år tillbaka men aldrig besökt :tongue:

  Man besöker ju sådana ställen oftast på nån semestertripp eller så.

 2. Svara

  Ullis

  19 juni 2012

  Strutsar är häftiga. Har besökt en farm en gång.

  • Svara

   Saija

   24 juni 2012

   Ja de var skojiga att titta på och jag tror inte att det var sista gången vi åker dit. Det är ju så nära, gratis och Paulina vill nog också med. Och har jag tur så blir det ett kamerabyte inom kort och då måste jag dit och fota lite till. Utan zoom är det svårt att få bra bilder…

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 32
 • 945
 • 355 866
 • 2 541
 • 8
 • 3 244
Sök