Hälsa & Livsstil

Akut tandläkarbesök

Av
den
9 augusti 2014

Igår var jag tvungen. Jag har gått med tandvärk ett tag igen och alla som känner mig vet att jag HATAR att gå till tandläkaren, det finns INGET värre!
Jag väntar verkligen in i det sista innan jag går dit.

I förrgår natt sov jag inte en blund, jag tillbringade natten gråtandes i sängen med obeskrivliga smärtor. Tandvärk kan nog vara den värsta smärtan någonsin!

Bestämde mig för att ringa tandläkaren så fort jag vaknade men när morgonen kom och det kändes liiiite bättre så tänkte jag ändå strunta i det. Sååå typiskt mig!
Men på förmiddagen fick jag en värk-attack igen och då var jag snabb med att ringa och jag fick en tid redan klockan två.

Under helgen finns ju inga tandläkare i tjänst här i Falun så jag kände att jag var tvungen att göra något innan helgen.

Paulina följde med mig tack och lov <3 och jag hann inte längre än till busshållplatsen innan tårarna kom, bara för att jag visste vart jag var på väg.

Blundade och försökte tänka på annat, tills vi kom in på mottagningen och det STANK tandläkare och desinfektionsmedel, då fick jag en ångestattack och satt ute i väntrummet och grät och skakade.

Ändrade mig angående att dra ut tanden och tänkte säga åt dem att bara skriva ut lite antibiotika istället men när jag väl kom in gick det så fort och efter att tandläkaren tagit en snabb röntgenbild sa hon bara att den måste ut, den hade värkt sönder totalt.

Jag hyperventilerade, tårarna sprutade, svetten rann och ja, jag vet inte hur jag ska förklara känslan men det är en sorts panik som man inte kan kontrollera, fruktansvärt hemsk!

3991207189_cd7487f233_b

Tandläkaren, en ung liten tjej med utländskt ursprung, var jättegullig och sa att det var helt ok att vara rädd och ledsen och hon lovade mig att ta det lugnt och försiktigt.

Hon bedövade runt tanden och uppe i gommen och sen provade hon att vicka lite med en tång men det kändes rejält och hon fick använda totalt 2 stora bedövningssprutor innan tanden var helt bedövad.
Sen började det värsta av allt, att dra ut tanden.

 

Det var den sista tanden innan visdomstanden uppe på höger sida. En ganska stor/kraftig tand alltså och det tog tid, kanske lite extra tid eftersom hon verkligen försökte vara försiktig för min skull.
Jag vrålade, hon vickade och slet och det kändes som om hela käken skulle gå ur led.

Nej, det gjorde inte ont, alls, men det spelade ingen roll just då, bara känslan av att det knakade och drog i munnen var illa nog och jag låg där och trodde att jag skulle både kräkas och svimma, samtidigt.
Fy faan!

Jag är inte rädd för smärta i vanliga fall och jag anser mig vara rätt tuff men i en tandläkarstol förvandlas jag totalt till en rädd liten tjej.

Efter att ha vickat och dragit bra länge så lossnade den äntligen och tandläkaren sa att det var rejäla rötter som dessutom var konstigt böjda. Fick en tuss att bita på och sen fick jag äntligen gå ut i friska luften, sååå nöjd med mig själv!
Så nöjd att jag faktiskt fick det gjort, även om jag betedde mig som värsta barnungen där inne. Tur de är vana vid folk som är rädda, jag vet ju att jag inte är den enda, och förhoppningsvis är jag inte värst!

I nästa vecka ska jag ringa runt och försöka leta rätt på en tandläkare här i Falun som kan göra en undersökning och ett kostnadsförslag och sen ska jag ta tag i mina tänder. Jag vill inte vänta tills det blir riktigt akut varenda gång!
Jag vill kunna få behandling under “rus” och jag betalar gärna extra för att få den där “shoten”, men då krävs det att besöken är inbokade.

 

Ja nu är det iallafall klart och det var sååå skönt att kunna sova utan smärta inatt!

Vaknade klockan sju imorse med en blödande värkande mun men det är inget som inte ett par tabletter hjälper mot så det gör inget! 😀

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
3 kommentarer
 1. Svara

  Carola

  9 augusti 2014

  Jag är exakt som du.
  Men jag går nu kontinuerligt så det inte hinner bli så där.
  Men jag fick rus även när jag kom akut. Då fick jag en tub i rumpan

  • Svara

   saija

   17 augusti 2014

   Aha ja det erbjöd de inte mig, antar att det är olika på olika ställen då. Men nu har jag iallafall varit duktig och beställt en tid för undersökning! På tisdag, börjar bli nervös som tusan redan nu trots att jag vet att de inte ska göra annat än titta och röntga. Puh!

 2. Svara

  Carola

  9 augusti 2014

  Halva inlägget försvann. Tuben gav snabbt rus. Hoppas du hittar en bra tandläkare. Kram

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 177
 • 894
 • 431 553
 • 2 541
 • 8
 • 3 248
Sök