Dubai 2017 Semester/Resor

38 roliga fakta om Dubai

Av
den
14 juni 2017

 

1. I Dubai finns det som ni kanske vet väldigt mycket pengar. Så när bilar och klockor blir tråkigt skaffar man sig istället ett lejon, en falk (???) eller en leopard och tränar upp dem för lite show off. Och ja, det är sant! Har du tur eller snarare otur kanske så kan du kanske se ett lejon i bakluckan på en bil på motorvägen en helt vanlig dag då det är helt normalt att ha det som husdjur over tere. Nu är det inte så att var tredje medborgare går runt med ett lejon i koppel men det finns många här som faktiskt har dessa djur hemma.

2. På tisdagar är det ladies night vilket innebär att du som tjej får 3-4 gratis drinkar på utvalda barer. Det är några dagar tjejer även får 30 % rabatt på restauranger.

3. Dubai består till största del av invandrare. Endast 15 % av befolkningen i Dubai är emirater (lokalbefolkningen kallas så) och resten har kommit utifrån.

4. Är det någonstans du kommer hitta något som inte finns någon annanstans i världen så är det i Dubai. Här ska allt vara flashigt, häftigt och hett. Här finns som ni kanske vet en konstgjord ö som ser ut som en palm och kallas palmen och vet ni vad mer de bygger? The World – 300 olika konstgjorda öar som kommer att representera några av världens olika länder. Till och med Sverige kommer ha en egen ö och hela projektet i sig är bara så jävla häftigt.

5. Det är olagligt att hångla och pussas offentligt, gå och hålla varann i handen osv. Men det visste ni säkert redan?

6. Det är ok att röka inne på klubbar här i Dubai.

7. Dubai är skattefritt! Du betalar med andra ord ingen skatt för inkomst, kapital eller egendom.

8. Att dricka alkohol utan licens är olagligt. Och en licens får du ju inte som turist, du behöver bo här. Dricker du däremot på klubbar och restauranger så gör du det på klubbens/ restaurangens licenes. Men när du går därifrån så finns det ingen licens som skyddar dig. Se därför till att inte vara allt för onykter. Det kan nämligen gå illa och till och med sluta med fängelse.

9. Det finns luftkonditionerande busshållplatser här. På sommaren som ni kanske vet blir det extremt varmt här i Dubai och tänk er att stå och vänta på en buss i 50 graders hetta. Nej tack! Därför har de byggt busshållsplatser med luftkonditionering.

10. Infödda emirater (lokalbefolkningen) har speciella regler som bara gäller för dem. Exempelvis är de de enda som får ha helt svarta täckande rutor på bilen och så får de en viss summa pengar av staten att bygga hus etc för.

11. Det är olagligt att öppna vänster bakdörr på en taxi, hur sjukt konstig regel haha?

12. Dubai Mall är världens största shoppingcentrum med hela 1200 butiker.

13. Torsdagar motsvarar vår fredag. I Dubai motsvarar med andra ord fredag och lördag våra lediga dagar lördag och söndag.

14. Poliserna i Dubai kör inte runt med några Volvos inte. Här åker polisstyrkan runt i Ferrari och Lamborghinis bland annat.

15. Abu Dhabi är betydligt rikare än Dubai. Det är nämligen i Abu Dhabi som all olja finns.

16. Dubai frågade om Disneyland skulle kunna tänka sig att bygga en park i Dubai men de sa nej så därför bestämde sig Dubai för att bygga en egen nöjespark som heter Dubailand som ska vara dubbelt så stort som Disney World i Florida.

17. Då allt här handlar om pengar vill folk ju såklart visa det. Det är därför viktigt att ha ett bra registreringsnummer på bilen, vilket man kan betala mycket pengar för. I vanliga fall finns fem siffror på registreringsplåten men man kan betala för att få ett extra coolt nummer eller helt enkelt köpa bort siffror. Att köpa bort en siffra kostar flera hundra tusen! Alltså, desto lägre nummer, ju mer pengar. Dubais ledare Sheik Mohammed har te.x nummer 1.

18. Man kan verkligen få ALLT levererat hem. Då det är så himla varmt orkar lokalbefolkningen knappt gå ut och beställer hem det mesta istället. Inköpen på mataffären, frisörbesöket, nagelfixet, tvätten.. Oftast vilken tid som helst på dygnet.

19. Dubai är verkligen hur säkert som helt och som europeisk kvinna får man otroligt mycket respekt där. Man behöver inte heller oroa sig för ficktjuvar eller att någonting blir stulet och folk låser knappt sina hus här.

20. Som turist får man stanna här i tre månader innan man måste resa hem igen. Men då många vill stanna längre finns det så kallade “visa runs” där man åker till Oman och sedan in i Dubai igen för att på så sätt passera gränsen till ett annat land och därmed få nya 90 dagar stämplade i passet. Det funkar ibland!

21. I Dubais Metro, finns tre olika avdelningar. En “guldklass” som man behöver betala mer för, en avdelning endast för kvinnor och en avdelning för resten.

22. Dubai är en väldigt ny stad och UAE, landet det ligger i, har bara existerat i 43 år. Man hittar alltså ingen tradition eller historia i Dubai då allt byggts upp under de senaste åren.

23. Dubai omfattar 3 900 km² till ytan och har cirka 2,5 miljoner invånare. Dubai har en öppnare hållning till utländska seder än flertalet av de andra emiraten och utbudet av nöje, underhållning och andra attraktioner är väldigt omfattande. Bland annat tillåter dess stad servering och inköp av alkohol som serveras på samtliga större hotell och kan även inhandlas i speciella spritbutiker och på flygplatsen. Ingen stad har vuxit fram lika fort som Dubai har gjort, och dess rikedomar går knappt att ens mäta.

24. Det finns bankomater i staden där du kan få ut guldtackor istället för pengar. Det låter kort och gott som något man gör varje fredag.

25. En brittisk man dömdes till fyra års fängelse i Dubai efter att tullen hittat cannabis, som vägde mindre än ett korn av socker, i sulan på hans sko. Han blev dock senare benådad.

26. Dubai har inget adressystem, inga postnummer, inga riktnummer och inget ordentligt postsystemet. För att ett paket ska kunna komma fram till rätt person måste avsändaren lämna en korrekt vägbeskrivning till destinationen på förpackningen.

27. Staden i fråga har heller inget riktigt fungerande avloppssystem. därför får stora lastbilar frakta bort avföringen utanför staden. Ett riktigt skitjobb, kan tyckas!

28. Dubais huvudsakliga inkomster har sedan länge varit dess olja. Men visste du att staden också är en storsatsare på solenergi?

29. Dubai är som sagt belagt mitt i öknen. Men det har inte hindrat araberna från att bygga en gigantisk golfbana – som kräver hela 68 500 kubikmeter vatten, varje dag (!).

30. Cirka 25% av världens alla byggkranar är stationerade i Förenade Arabemiratens Dubai.

31. Tro inte på allt snack i resebroschyrerna om att det har ett “varmt klimat, perfekt för solning.” Även den mest rutinerade solbadaren kommer inte att spendera mer än 5 minuter på stranden under högsommaren utan att bli grillad. Just det, och luftfuktigheten når ofta 100%.

32. Befolkningen har fördubblats sedan 1995

33. År 1995 stod befolkningen i staden på en bit under 700.000. Nu är siffran cirka 1,4 miljoner, trots en viss nedgång på grund av lågkonjunkturen. Det är ingen överraskning att åka runt Dubai ibland kan kännas som du inspekterar en gigantisk byggarbetsplats, där byggarna skyndar att få flerbostadshus klara i tid för att hysa alla nykomlingar.

34. Innehar rekordet för att vara staden med det största antalet personer namngivna Mohammed.

35. År 1968 fanns det enligt uppgift bara 13 bilar i hela staden.

36. År 1991 fanns det 1 skyskrapa i staden. Nu finns det cirka 400.

37. Språken som används mest är arabiska och engelska.

38. Visste ni att det endast regnar 9 eller om det var 12 dagar om året i Dubai!?

 

 

 

Taggar
LIKNANDE INLÄGG
2 kommentarer
 1. Svara

  Jenny

  17 juni 2017

  Ser ut som ni har haft det trevligt i Dubai. Jag och min man ska åka till Dublin i tre dagar den 25 juli. Första gången utomlands, första gången vi flyger. Nervös är bara förnamnet.

  • Svara

   saija

   20 juni 2017

   Ja vi hade det superbra, längtar tillbaks varje dag!
   Vad skoj, ni kommer säkert att få mersmak! Lycka till och ha det så skoj! 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Vad skoj att du har hittat till min livsstilsblogg! Här bloggar jag om min vardag i Dalarna, om små och stora händelser och annat som intresserar mig. Jag är en singeltjej med tre vuxna barn och tre barnbarn. Jag jobbar som driftoperatör med administration och trivs jättebra. På fritiden har jag intressen som fotografering, bildbehandling och webb, böcker och musik, fika och inredning. ♥ Välkommen åter! ♥

Arkiv
Tidigare bloggat
Bloggkanaler
FollowStatistik
 • 64
 • 1 721
 • 342 853
 • 2 541
 • 8
 • 3 244
Sök