Jag vaknade klockan sex imorse, på min semester!
Jaja det kan ju bero på att jag la mig väldigt tidigt igår kväll samt att jag ville se till att Paulina kom upp till jobbet.

Startade dagen med att vika och hänga tvätt, tömma diskmaskinen, bädda, vinka av Paulina och rasta vovven. Sen åt jag lite frukost i min ensamhet och strax innan tio var jag klar med alla måsten.
Och nu då?

Min absoluta favoritfrukost!
Havreknäcke med prästost, prosciutto, skivad gurka och chiliflakes samt lite örtsalt. Mmmmm…!

Ägnade en stund åt att planera januari månads mat.
Jag har verkligen haft noll inspiration till matlagning och det känns som om jag äter samma rätter hela tiden, varje månad. Skittrist!
Så efter en del googling så har jag nu hittat lite nytt att testa.

Perfekt sätt att “bli av med” en del av julskinkan 😆

4 dl makaroner
150 gram rökt skinka
1 st purjolök(ar)
3 st ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisning. Spola dem i kallt vatten.
2. Tärna köttet, skiva purjolöken och blanda med makaronerna i en ugnssäker form.
3. Vispa i hop ägg mjölk, salt och peppar och häll över.
4. Grädda puddingen i ca 30-40 minuter

Bacon 1 paket
köttfärs 500 gram
huvud finstrimlad vitkål 0.5 stycken
riven solo vitlök 1 stycken
lök 1 stycken
dijon 3 matskedar
smetana el. créme fraiche 2 deciliter
grädde 2 deciliter
kalvfond 1 matsked
salt, ca 1 tesked
nymalen svartpeppar
hackad persilja

Fräs först bacon och lägg i en gryta. Stek köttfärsen i fettet tillsammans med lök och vitlök, dijon, kalvfond, salt och peppar och häll även detta i grytan.

2
Strimla vitkålen och blanda i den i grytan, lite i taget tills du fått en bra balans mellan kött och vitkål.

3
Häll i grädde och smetana/creme fraiche, blanda och låt koka upp (späd med vatten om du tycker den är för tjock). Sänk värmen och låt puttra ca en kvart. Smaka av med ev mer salt och peppar och strö massor med hackad persilja och ät som den är, med blomkålsris, vanligt ris eller kokt potatis.

Även här tänkte jag byta ut kasslern mot julskinka.

6 portioner kokt ris enligt förpackningen
0.5 kg kassler
1 st purjolök
3 dl grädde
1 dl majonnäs
0.5 dl chilisås
ca 200 g riven ost

Koka riset. Förbered resten under tiden.

Skär kassler i tärningar och strimla purjolöken.
Rör ihop grädde, majonnäs och chilisås i en bunke.
Lägg riset i en ganska stor ugnsform, min är 22 x 35 cm och är lagom för 1 sats (6 portioner).

Lägg på purjolöken och kasslertärningarna och rör om.

Häll blandningen av grädde, majonnäs och chilisås över.
Riv osten och fördela den jämnt ovanpå.

Gratinera i mitten av ugnen i 225°C tills den fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter om riset är varmt och ca 20-25 minuter om ugnsformen stått kallt.

800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
8 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
maizenaredning
( grädde )

Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över) och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

4 portioner

300 g pasta
6 st vitlöksklyftor
200 g soltorkade tomater i olja
2 dl créme fraiche
170 g kräftstjärtar i lake
65 g färsk bladspenat
salt
peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
Finhacka vitlöken och grovhacka de soltorkade tomaterna (spara lite av oljan innan du häller av den)
Fräs vitlöken och de soltorkade tomaterna tillsammans med 1 msk av oljan från tomaterna.
Tillsätt créme fraichen efter ett par minuter och låt koka upp.
Häll av och rör ned kräftstjärtarna, låt dem bli varma. Det tar bara ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop såsen med den färdigkokta pastan och rör ned spenaten. Servera!

4 port:

4 kycklingfiléer
ca 100 g ädelost
4 skivor brieost (kan uteslutas)
4 skivor bacon
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 kötbuljongtärning
smör & olja att steka i

Skär ett snitt i varje kycklingfilé och fyll dem med ädelost och brie. Linda bacon runt alltihopa, se gärna till att skarvarna hamnar neråt.

Stek kycklingen i smör & olja på båda sidor så de får fin färg.

Blanda i hop vatten, buljongtärning, grädde och creme fraiche i en kastrull. Koka upp och häll det sedan över kycklingen i pannan. Låt koka ca 15 min tills kycklingen är färdig. Vänd bitarna efter halva tiden så de blir ordentligt tillagade.

Servera med ris eller klyftpotatis och en god sallad.

4 port

4 st kycklingfileér
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
Ev 1 dl mjölk om du vill spä såsen
0,5-1 dl sweet chilisås
Salt och peppar
Lite timjan om du tycker om det

Gör såhär:

Skär kycklingen i mindre bitar, krydda med salt och peppar och stek i smör. Häll på resten av ingredienserna och låt såsen småkoka i ca 10 minuter tills kycklingen är färdig. Smaka av. Servera med nykokt pasta.

4-6 port

1 fläskfilé, ca 600 g
2 paket bacon, ca 280 g
(10 champinjoner)
1 rödlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
(1 msk vetemjöl)
Salt, peppar

Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna. Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, lök och champinjoner. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde, soja, buljongtärning, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra tills fläskfilén är är helt klar, ca 5 minuter. För en tjockare sås, skaka ihop vetemjöl med en slurk av såsen till en klumpfri redning och häll ner i grytan igen. Koka ytterligare 3 min. Smaka av med salt och peppar.

ca 500 g nötfärs
1 tsk olja
1 påse taco kryddmix
1 förpackning (600 g) kylt pizzakit (inklusive tomatsås)
2 morötter
1 ägg
2 dl gräddfil

Sätt ugnen på 200˚C.
Stek färsen i oljan i en stekpanna några minuter. Rör ner tacokryddan och tomatsåsen och låt det koka upp. Dra av stekpannan från värmen och låt färsen svalna något.
Skala och riv morötterna fint. Vänd ner dem i färsen.
Rulla ut degen och skär den i 8 lika stora fyrkanter. Fördela fyllningen på degen. Pensla runt kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop dem till trekanter.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med resten av ägget.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Starta timer
Servera pirogerna med gräddfil och sallad.

4 port

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1/2 röd spansk chilipeppar
1 msk olivolja
4-6 chorizokorvar
400 g delikatesspotatisar
3 morötter
1 förpackning krossade tomater, 500 g
1 dl vatten
salt, peppar
Till severing
crème fraiche
sallad
persilja

Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Dela korvarna i grova bitar. Skölj och dela potatisarna. Skala och skär morötterna i skivor.
Fräs lök, vitlök, korv, potatis och morötter i en gryta med olja, cirka 3 minuter.
Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt grytan sjuda tills potatis och morötter är mjuka, cirka 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera med crème fraiche och sallad. Garnera med persilja

500 g kycklingfiléer
2 msk smör
2 dl hönsbuljong
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
125 g bacon (knaperstekt)
2 msk gräslök (hackad)
salt
peppar

Servering
klyftpotatis
broccoli

Stek ca 500 g kycklingfiléer i 2 msk smör. Salta och peppra.
Häll över 2 dl hönsbuljong och koka upp.
Blanda 2 msk vetemjöl och 2 dl matlagningsgrädde och vispa ner i skyn.
Tillsätt 2 tsk kinesisk soja och 1 msk dijonsenap. Sjud ca 3 min.
Strö 125 g knaperstekt bacon och 2 msk hackad gräslök över kycklingen.
Servera med klyftpotatis och broccoli.

4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g champinjoner
1/2 kruka persilja
ca 550 g strimlad färsk skinka
2 msk olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning eller oxfond (1 köttbuljongtärning motsvarar 1 1/2 msk oxfond)
2 tsk grönpeppar i lag
2 1/2 dl vatten
1 tsk maizena majsstärkelse
salt och peppar
1 msk dijonsenap

UNDER 45 MIN | MEDEL
Skinkgryta med grönpeppar
(10)
Här är ett läckert recept på krämig skinkgryta med härliga smaker av vitlök, champinjoner, persilja, grädde, dijonsenap och grönpeppar. Skinkgryta med grönpeppar serveras tillsammans med kokt ris och kan avnjutas vilken dag som helst i veckan.

Gör så här
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Klyfta svampen. Hacka persiljan.
Bryn skinkan hastigt i hälften av oljan på hög värme i en stekgryta. Lägg åt sidan. Fräs lökhacket och svampen i resten av oljan ett par minuter.
Tillsätt grädde, buljongtärning eller fond, krossad grönpeppar och vatten.
Lägg tillbaka köttet i grytan. Låt puttra ihop 2–3 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Starta timer
Tillsätt persilja och senap och vänd runt.
Servera grytan med ris.

Jag gjorde nyss en beställning på Ica.se så imorgon får jag maten hemkörd. Det är lätt värt 129:- i avgift!

Jag vet inte riktigt vad jag ska roa mig med idag, jag vet inte vad det är med mig riktigt men jag har himla svårt att sitta stilla numera, det kliar i mig. Visst är det skönt med semester men nu har jag ju varit ledig lääänge 😆 och jag har på riktigt funderat på att åka och jobba. Men nej, jag behöver vila och vara lite ledig jag också ibland.

Dagen tillbringar jag nog i pyjamas här hemma. Imorgon efter att matleveransen varit här ska jag träffa en kompis och kanske åker jag bort en sväng också i helgen.
På nyår sitter jag ändå ensam här hemma. Paulina ska ut med en kompis men jag kan ju inte pga rädd vovve så det blir en lugn kväll och det ska faktiskt bli riktigt skönt. Jag är inte ett dugg sugen på att gå ut.

Sitter ju även och funderar på att bygga om bloggen helt men, samtidigt tycker jag om designen jag har nu, så varför betala för ett nytt tema egentligen.
Jag kanske bara ska förnya och fräscha upp lite istället?

Nu ska jag iallafall koka mig ännu en kopp kaffe och sen ska jag blogga ikapp lite bakåt i tiden.

Kram!

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry