Idag kände jag för att fota djur och det slutade med att jag drog med Jonas till Sahlins strutsfarm i Borlänge. Tänk att vi aldrig varit där trots att vi bor så nära.

Först tog vi en fika, strutsglass, och sen gick vi till det nybyggda bebishuset för att titta på de fulsöta ungarna som nästan såg ut som igelkottar med långa ben och näbb!

De vuxna strutsarna är verkligen fula! Fast, ansiktet kan jag tycka är rätt gulligt, alldeles fjunigt och de har jättelånga ögonfransar.

I gårdsbutiken kunde man förutom att köpa fika även köpa olika produkter tillverkade av struts eller delar av struts, till exempel olika tvålar, strutsägglampor, ljuskoppar gjorda av strutsägg, dammvippor, smycken, plädar och delikatesser.

 

I videoklippet kan ni se en ”dansande” struts, hur häftig som helst!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SX1002nE6HA[/youtube]

 

Strutsar

Fåglar är dagens dinosaurier och strutsen är deras nu levande närmaste släkting. Hos Sahlins Struts finns Strutio Camelus, den som ursprungligen levde vild i Afrika. Om man tittar på strutsarnas ben ser man att de är reptillika. I vingspetsarna kan man se klor på samma vis som en Arkeopteryx (Urfågel) hade. Strutsarna är världens största fågel och kan tack och lov inte flyga.

Strutsarna lägger ägg i perioder mellan april och september, då honan periodvis lägger ägg som mest varannan dag. Hos Sahlins Struts lägger de i snitt 30 ägg per år. De första 12 månaderna växer strutsarna väldigt fort, som mest 1 cm per dag, och när de är ett år gamla så har de uppnåt en höjd på över 2 m. Strutsarna kan bli väldigt gamla och världens äldsta struts blev hela 81 år i Sydafrika. Avelsdjuren i Sydafrika brukar bli 40 år gamla. De äldsta strutsarna hos Sahlins Struts är födda 1994.
Maten består till stor del av gräs eller hö, men fåglarna får komplement av havre och koncentrat. Stenar behöver strutsarna också äta för att mala maten i magen. Det är deras ”löständer”.

Hjärnan hos en struts är väldigt liten, ungefär som en valnöt. Däremot ser strutsarna otroligt bra.

Strutsarna är revirhävdande djur, särskilt under parningstid. Man kan inte gå in till dem utan ett föremål så man blir längre än strutsen. Att springa ikapp med en struts är lönlöst eftersom den springer ca 60 km /h. Strutsen försvarar sig inte som många tror med näbben, utan det är deras farliga sparkar som är livshotande för fiender. Den kan till och med sparka ihjäl ett lejon i närstrid.